Annons

Insändarsvar: ”Naturvårdsbränningar gör att vi kan bevara vår fina natur även in i framtiden”

Naturvårdsförvaltarna på Länsstyrelsen Kronoberg, Emil Persson och Ellen Flygare, svarar på en insändare som undrade hur naturvårdsbränningar kan vara tillåtet.
Insändarsvar • Publicerad 30 maj 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Länsstyrelsen genomför en naturvårdsbränning.
Länsstyrelsen genomför en naturvårdsbränning.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vad gäller EU-direktivet om eldning av trädgårdsavfall på tomten, så är det kommunerna som kontrollerar förbudet och avgör om det finns anledning till undantag. Kontakta din kommun vad som gäller just hos dig.

Du har rätt i att vi på länsstyrelsen just nu är i full gång med våra naturvårdsbränningar. Hittills har vi bränt Stocksmyr-Brännan (Källekulla mad) och Bockaskruvs naturreservat. Det är en del av skötseln av våra naturreservat och sker på uppdrag av regeringen.

”Vi har bara ett fåtal dagar per år som våra naturvårdsbränningar är möjliga.”
Annons

Tack och lov har vi numera sällan stora skogsbränder. Men det finns flera växt-, svamp och djurarter som är helt beroende av att det då och då brinner i skogen. Naturvårdsbränningar är ett sätt att se till så att alla dessa arter kommer att överleva även på sikt.

Vi har bara ett fåtal dagar per år som våra naturvårdsbränningar är möjliga. Det måste vara perfekta väderförhållanden, där det varken är för torrt eller för blött för att uppfylla alla strikta krav på brandsäkerhet. Vi tar också stor hänsyn till vindriktningen för att så få som möjligt ska känna av rökdoften. Att ingen ska se eller känna röken är tyvärr omöjligt och vi ber om ursäkt för olägenheten det orsakar. Men naturvårdsbränningar gör samtidigt att vi kan bevara vår fina natur även in i framtiden.

Emil Persson och Ellen Flygare, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Kronoberg

Läs insändaren som länsstyrelsen svarar på:

Annons
Annons
Annons
Annons