Annons

Julgran till jul är ingen självklarhet!

Julen närmar sig med allt vad det innebär. Att själv hugga en julgran tycker många är mysigt, men långt ifrån alla uppskattar denna tradition.
Insändare • Publicerad 15 december 2010
Det är inte bara att gå ut i skogen för att hugga sig en julgran. Foto: TOBIAS ROSTLUND / scanpix
Det är inte bara att gå ut i skogen för att hugga sig en julgran. Foto: TOBIAS ROSTLUND / scanpixFoto: 

Som skogsägare är jag mån om mitt företag. Jag röjer, gallrar och slutavverkar för att sedan markbereda och plantera. En omloppstid på åttio–hundra år. Att vara skogsägare är att förvalta skogen på bästa sätt till nästa generation. Glädjen i att plantera en planta, vårda den, röja runtomkring är något av höjdpunkterna i skogsägarens företagande.

Att då få se sår i skogen efter julgransplundrare är inte roligt. En del tar för givet att de kan hugga ”sin” julgran var som helst. Så är det definitivt inte, här gäller inte allemansrätten. Det är helt enkelt ren och skär stöld.

Det jag som skogsägare och många med mig skulle uppskatta vore om man frågade först. Jag är övertygad om att många skulle få hugga sin julgran gratis, bara det gick rätt till. Nu hoppas jag att alla ska få en fridfull jul där man med gott samvete kan samlas runt den vackra granen och umgås med familj och vänner. Då kan även vi skogsägare vara belåtna med att få förära en julgran av bästa klass.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons