Annons

Klart att vissa personer ska kunna gå före i kön

Jag blir riktigt trött på alla människor som har ett motstånd mot att personer i samhällsbärande funktioner får sitt vaccin före utsatt tid och får "gå före" i kön eller blir erbjudna doser som annars måste kasseras.
Debatt • Publicerad 10 maj 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Lo tycker det är självklart att vissa yrkesgrupper går före i kön.
Magnus Lo tycker det är självklart att vissa yrkesgrupper går före i kön.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Poliser, brand- och räddningspersonal, ambulansförare, vårdpersonal, lärare, regeringstjänstemän/kvinnor, myndighetschefer och övriga med liknande uppdrag i samhället är alla viktiga kuggar för att hjulen ska fortsätta rulla, bara för att nämna några exempel.

Till exempel är det fullständigt vansinnigt att vår statsminister, den som leder Sverige, inte har vaccinerats förrän nu.

Annons

Senast i dag kunde man läsa om poliser i Stockholm som fått vaccin som annars skulle kasseras. Bra initiativ. Men det skulle givetvis stoppas...

Utan dessa personer i full kraft ruckas samhällets stöttepelare i sina grundval och vi riskerar total kollaps.

Övriga medborgare borde följa FHM:s rekommendationer och begränsa sig till att endast umgås med de allra närmaste, undvika folksamlingar och köer, undvika all form av verksamhet som samlar många personer, ta ansvar för att inte föra smittan vidare, undvika resor och semesterfirande utanför grannkommunen, följa råden att bara en (1!) person i hushållet gör inköp och går in i affärer, iakttar försiktighet i alla situationer som innebär möte med andra människor.

Så kanske vi alla kan se fram emot att möta våren 2022 utan restriktioner, det borde inte vara så svårt om man ser till alternativet?

Jag vet inte om det är bara jag och några övriga få som reagerar på detta, men nog borde en vaccinerad polis eller räddningspersonal vara bra mycket viktigare än att behöva kassera mängder med vaccindoser bara för att det annars är "orättvist"?

Men ett av de största problemen är att vi i den ”rika” världen inte ser till att det finns ett världstäckande samarbete med fattigare länder. Så länge vi inte ser utanför vår närmaste omvärld kommer inte pandemin att klinga av på många många år, senast i dag kunde vi höra att Uganda som exempel fått vaccin till 100 000 invånare i ett land med 50 miljoner som behöver vaccin. Smittan försvinner inte bara för att vi blundar.

Magnus Lo

”Till exempel är det fullständigt vansinnigt att vår statsminister, den som leder Sverige, inte har vaccinerats förrän nu.”
Annons
Annons
Annons
Annons