Annons

Klimatet tar ingen hänsyn till politiska beslut

Efter att ha läst Sven Börjessons bok ”En klimathistoria”, som på ett utförligt sätt beskriver klimatets förändringar över tid har jag både fått svar och ställts inför obesvarade frågor. Det forskas och har forskats otroligt mycket långt tillbaka i tiden, men mest från ”lilla istiden” i mitten av 1800-talet. Man konstaterar att klimatförändringar är komplicerade och påverkas inte bara av en enda orsak. Boken rekommenderas speciellt om man känner oro inför framtiden.
Insändare • Publicerad 18 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
FN:s klimatpanel IPCC har ensidigt riktat in sig på att koldioxidutsläppen är enda orsaken till den globala uppvärmningen, anser Thage Davidsson.
FN:s klimatpanel IPCC har ensidigt riktat in sig på att koldioxidutsläppen är enda orsaken till den globala uppvärmningen, anser Thage Davidsson.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

FN:s klimatpanel IPCC släpper regelbundet klimatrapporter och har ensidigt riktat in sig på att koldioxidutsläppen är enda orsaken till den globala uppvärmningen trots att det finns forskare, som har kommit fram till andra orsaker som kan påverka. För att IPCC:s trovärdighet inte ska undergrävas krävs att alla forskningsresultat ”kommer upp på bordet”.

I den senaste rapporten stod det att den globala temperaturen höjts 1,09 grader sedan mitten av 1800-talet, men det nämns inte att höjningen bidragit till ökade skördar som livnärt en växande befolkning. Man får heller ingen förklaring till varför temperaturen kunde höjas trots att koldioxidutsläppen var på en låg nivå. Sen påverkas värdena från vilken tid man utgår ifrån, till exempel om man utgår från det varma 1930-talet eller 1960–70-talet, då den globala temperaturen sjönk med 0,5 grader. Höjda temperaturer är att föredra, då en avkylning av klimatet medför minskad nederbörd, torka och hungersnöd.

Annons

Havsytehöjningen rör sig om knappt en millimeter per år enligt senare mätningar och därför ter sig översvämningar till följd av havsytehöjningar osannolika då de uteblev under 1930-talet, då det var lika varmt som nu.

Det går inte att plocka ut enskilda händelser som värmeböljor och naturkatastrofer som bevis att vi går mot ett varmare klimat utan det krävs mätningar över mycket långa perioder.

I Sverige hade vi i år en ovanligt kall vår som följdes av tre kortare värmeböljor och avslutades med en sval period, men bara de varma perioderna fick uppmärksamhet och kopplades till klimatet, varför?

Inriktningen på det framtida klimatarbetet har bestämts på politiska grunder och genom att majoriteten kommit fram till att växthusgaser är den enda orsaken till den globala uppvärmningen. Klimatet tar dock ingen hänsyn till politiska beslut utan ändras över tid av både kända och okända orsaker och dess nyckfullhet har vi fått känna av både i nutid och långt tillbaka tiden.

Thage Davidsson

Annons
Annons
Annons
Annons