Annons

Knepig vårdsituation

Vad är det som har gjort vården så ojämlik i vårt framgångsrika välutbildade land?
Insändare • Publicerad 1 december 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukvården har tenderat att bli orättvis, ojämlik och odemokratisk, skriver signaturen ”Why not!”.
Sjukvården har tenderat att bli orättvis, ojämlik och odemokratisk, skriver signaturen ”Why not!”.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är naturligtvis många olika faktorer som spelar in. Sjukvården måste förbli en demokratisk rättighet! Den rätten får aldrig styras av hur stor plånbok man har. Den rättighet människor har till sjukvård är grundmurad och får inte prioriteras bort! Som det är nu skjuts remisser upp på grund av läkarbrist och det medför långa ohanterliga sjukvårdsköer. Det håller på att bli en oacceptabel ohållbar situation som måste lösas omedelbart. Krisen är ett faktum om vårdgarantin inte kan hållas. Då kan patientsäkerheten vara i fara.

Vi inser nog alla att pandemin har haft en bromsande effekt när det gäller den övriga ”somatiska” vården. Men nu när smittan har avtagit måste vi sätta in alla resurser för att bemöta de eftersläpande köerna som väntar. Kön är lång och det behövs många akuta insatser. Det brådskar!

Annons

Jag tror att kompetensen angående sjukvården går att förbättra om bara viljan finns. En annan sak är att många olika ekonomiska intressen styr upp vården och då i fel riktning. Som det är nu har sjukvården tenderat att bli orättvis, ojämlik och odemokratisk. Vi är många vårdbehövande som står i köer nu! Vi lider, vi som väntar. Nu hoppas jag att allas väntan snart är över. Det är oerhört viktigt att vi alla får den hjälp vi behöver.

Det finns inga ursäkter eller bortförklaringar nu. Vi behöver akuta insatser. Som det nu är verkar det vara brist i alla led, såsom läkare, operationssjuksköterskor, underläkare och så vidare. För de som vill utbilda sig till läkare har kanske ribban satts för högt? Sänk kraven en aning när det gäller ansökningsvillkoren då vi alla behöver läkare i vården. Uppmuntra människor och underlätta i stället för att försvåra. Detta får vi alla i samhället nytta av. Läkare kommer vi människor alltid att behöva. De får inte prioriteras bort. Läkare står för ”hela”, ”hjälpa”, ”läka”.

Nu måste vården i rätt riktning så att vi alla kan se framåt och får hjälp inom vården inom överskådlig tid. Vi hissar vår flagg nu!

Why not!

Annons
Annons
Annons
Annons