Annons

Krystade argument mot nytt sjukhus

Jag hade tyvärr behov av att uppsöka lasarettet för en tid sedan, och hade under den långa väntetiden i olika väntrum tid att fundera över den trista miljön som råder i dag. Rörig och ologisk arkitektur, mörka kulvertar och sterila väntrum. Funderingarna gick över till motståndet mot nytt sjukhus i Räppe.
Insändare • Publicerad 2 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I kvarteret där det nuvarande lasarettet i Växjö ligger finns plats för bostäder, arbete och upplevelser för tusentals Växjöbor och besökare, anser Per Klasson.
I kvarteret där det nuvarande lasarettet i Växjö ligger finns plats för bostäder, arbete och upplevelser för tusentals Växjöbor och besökare, anser Per Klasson.Foto: Per Jodenius

Jag bryr jag mig inte så mycket om det blir nytt eller ej, utan reagerar på alla de krystade argument som framförs mot nybygget.

Debattörerna verkar ha missat att Räppe inte ligger längre bort från innerstaden än de flesta bostadsområdena i staden. När jag själv bodde i Räppe cyklade jag till min arbetsplats i centrala Växjö på en kvart, och snart finns det en ny cykelväg över Norra Bergundasjön, som gör att man är på Söder i ett huj. Den nya ringleden söder om staden, kommer att göra placeringen optimal för ambulanser och boende runt om i länet och självklart kommer kollektivtrafiken att planeras så den fungerar bra för alla. I våra grannstäder ligger sjukhusen flera kilometer utanför centrum, så det är inget unikt.

Annons

Vilka studier grundar man sig på, när man säger att över 6 000 kunder försvinner från cityhandeln, eller är det mest gissningar?

Jag själv, och bekanta som arbetar i centrala Växjö, hinner inte springa på stan för att utföra ärenden under arbetstid. De flesta har fullt upp med att få livspusslet att gå ihop efter jobbet, och ”gå på stan” är oftast inte aktuellt. En stor del inom vården jobbar ju även skift och kan inte lämna sitt arbete. Sen kan man fundera på varför näringsidkarna i centrala Växjö är mer värda än andra näringsidkare runt om i Växjö och länet.

Det viktigaste är dock att sjukhuset är ett länssjukhus för ca 200 000 kronobergare, och inte enbart för de som bor på promenadavstånd i centrala Växjö. Nybygget handlar om att ge den bästa sjukvården minst 50 år fram i tiden för alla länsbor.

Kvarteret med Växjös bästa läge kan bli en ny fantastisk och tillgänglig attraktion för Växjö, i stället för den slutna värld som lasarettet är.

Tänk att knyta ihop museerna med Strandbjörket till en kultur- och upplevelsepromenad med restauranger, kaféer, hotell/vandrarhem och konsthall. Kanske en efterlängtad scenkonst- och eventscen för över 1 000 personer. Öppna ytor för arbete, upplevelser och möten (Se Royal Festival Hall i London som inspiration).

I kvarteret finns plats för bostäder, arbete och upplevelser för tusentals Växjöbor och besökare. Det om något kan väcka liv i centrala Växjö.

Per Klasson

”Debattörerna verkar ha missat att Räppe inte ligger längre bort från innerstaden än de flesta bostadsområdena i staden.”
Annons
Annons
Annons
Annons