Annons

Kulturen på undantag utanför Växjös tätort

Annons i Smålandsposten den 4 januari om ny biblioteksorganisation bekräftar vad jag länge misstänkt: kulturen utanför Växjö tätort är medvetet i en rad orter satt på undantag.
Insändare • Publicerad 11 januari 2012

 Annons i Smålandsposten den 4 januari om ny biblioteksorganisation bekräftar vad jag länge misstänkt: kulturen utanför Växjö tätort är medvetet i en rad orter satt på undantag. Inte kan man kalla det biblioteksverksamhet att ha möjlighet att hämta en bok på en plats där man inte ens vet när det är öppet. Resultatet blir mindre boklån och det tas i sin tur till intäkt för att slopa även denna ytterst begränsade kulturella service.

Det förefaller egendomligt att sådana viktiga kranstätorter som Öjaby och Sandsbro ska vara hänvisade till konditorier för att få tag i förbeställda böcker. En i mitt tycke både egendomlig och märklig biblioteksverksamhet.

Annons

Finns det några kvalitetskrav kvar på biblioteksverksamhet utanför centralorten.

Varför har det blivit så? Mitt svar är att när M och S går samman är det svårt för övriga partier att påverka besluten.

Under mina många år i kommunpolitiken har jag ofta fått lyssna till hårda ord från representanter för M och S när de från talarstolen debatterat med varandra. Det hindrar dock inte att när det gäller att sätta kulturen utanför Växjö tätort på undantag är man tydligen helt överens.

Vill man ha en levande kulturell landsbygd inkluderade de betydande tätorterna Öjaby och Sandsbro är den bästa garantin ett starkt Centerparti som verkligen vill att begreppet stad och land hand i hand ska bli mer än en vacker slogan.

INGVAR KARLSSON, VÄXJÖ

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons