Annons

Kunderna bör bli kompenserade för försenad sydvästlänk

Elförsörjningen till södra Sverige skulle förbättras genom att Sydvästlänken skulle tagits i drift för sex år sedan. Så blev det inte, senaste besked var att den skulle stå klar den 15 december i år men det blir ännu en försening med förhoppning om att den är klar 31 mars 2021.
Insändare • Publicerad 1 december 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla i södra Sverige betalar för hög avgift för elleveranserna, skriver Staffan Wyke.
Alla i södra Sverige betalar för hög avgift för elleveranserna, skriver Staffan Wyke.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vi i södra Sverige betalar mycket mer för vår el än de i övriga delar av landet, på grund av brister i elöverföringskapaciteten i Sverige, som ju har fått till följd att nya elförbrukande företag inte kan etableras här nere.

Sydvästlänken består bland annat av ett antal kablar som grävdes ner längs E4 för en massa år sedan.

Annons

I och med denna försening, som beror på leverantörerna av utrustningen, GE Grid, betalar jag och alla vi andra i södra Sverige för hög avgift för elleveranserna.

Jag förutsätter att det finns förseningsklausuler i avtalet mellan Svenska kraftnät och leverantörerna av sydvästlänken, dessa förseningsavgifter förutsätter jag kommer att vidarebefordras till oss kunder som är de som drabbas ekonomiskt av förseningarna.

Staffan Wyke, elförbrukare i Älmhult

”I och med denna försening, som beror på leverantörerna av utrustningen, GE Grid, betalar jag och alla vi andra i södra Sverige för hög avgift för elleveranserna.”
Annons
Annons
Annons
Annons