Annons

Lägg inte ner Solgården i Göteryd

Jag fick morgonkaffet i vrångstrupen, då jag läste om förslaget, att Solgården eventuellt ska läggas ner. Vad är nu detta? Vem har kommit på denna befängda idé? Är det för att rädda ert eget skinn?
Insändare • Publicerad 16 maj 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Sjöstrand vill inte se att Solgården i Göteryd läggs ner.
Björn Sjöstrand vill inte se att Solgården i Göteryd läggs ner.Foto: Lisa Dahlgren

Socialnämnden har inte beviljats ansvarsfrihet för 2020. Detta är en mycket allvarlig situation i normala fall, men inte inom Älmhults kommun. Ni som gör fel inom kommunen behöver inte vara oroliga, för alla stryker varandra medhårs. Jag hoppas revisorerna överklagar vad kommunstyrelsen kommit fram till. Stå på er.

När jag har kontakt med olika institutioner får jag ofta frågan om vilken kommun det gäller. Jag svarar då med skammens rodnad på kinderna att det är Älmhults kommun. Det är märkligt att man ska behöva känna skamkänsla att tillhöra Älmhult. Det vore bättre att flytta kommungränserna så Göteryd tillhörde Markaryds kommun. Det mesta tycks kretsa om tätorten Älmhult.

Annons

Hur kan det bland annat investeras i bergvärme vid Solgården och sedan förslag om nedläggning? Är det nytt att alla äldreboenden i ett rullande schema måste underhållas? Görs det inte underhållsplaner? Har de ansvariga för detta månne skygglappar? Om det inte råkar vara fullbelagt på ett äldreboende kan det bero på nyligen inträffade dödsfall och tillfälliga ”luckor” kan uppstå. Coronapandemin påverkar också beläggningen på våra äldreboende.

Det är helt förvånande att ni inom Älmhults kommun anlitar konsulter så ofta. Jag är medveten om när det gäller ett alldeles speciellt område måste/bör konsult tillfrågas. Men för många inom Älmhults kommun verkar snart de flesta ärenden vara speciella, eftersom konsult anlitas. Ingår inte många ”konsultsaker” i era ordinarie arbetsuppgifter? En konsult kostar flera tusen kronor per timme. Är ni rädda för att ta ansvar? Det är inte förvånansvärt med alla dessa underskott. Byt många tjänstemän och politiker mot konsult. Nej, det går nog inte för då måste ni antagligen anlita konsulthjälp för att räkna ut vilket alternativ som är dyrast/billigast.

Ända sedan invigningen 1965 har Solgården haft rykte om sig att vara bland de bättre i kommunen. Solgården är känt för sin goda vård och välsmakande mat. Personerna som bor på Solgården trivs utomordentligt. Här finns möjlighet till promenader i naturvänlig miljö. Förslag om nedläggning kom därför som en total överraskning. Jag har talat med många personer, som alla säger att detta drabbar en hel bygd. Personalen måste vara kvar, men var? De äldre blir inte mindre rent antalsmässigt. Det är viktigt att beakta att vi med våra skattepengar faktiskt är kommunens arbetsgivare. Vi är cirka 40 procent av alla i Älmhults kommun som bor på landsbygden, och vi betalar samma skatt som ni i tätorten. Varför ska alltid landsbygden drabbas när det gäller hot om nedläggning? Varför inte något i tätorten? Om Solgården trots allt skulle läggas återstår frågan: Vem/vilka skulle vilja köpa fastigheten?

Lägg absolut inte ner Solgården i Göteryd – tänk om.

Björn Sjöstrand

”Vi är cirka 40 procent av alla i Älmhults kommun som bor på landsbygden, och vi betalar samma skatt som ni i tätorten.”
Annons
Annons
Annons
Annons