Lägg prestigen åt sidan – gör ett omtag om Räppesjukhuset

Vårdfrågorna dominerar på insändarsidorna och hos många kronobergare vilket visar att det är frågor som engagerar och berör och vi vill här redovisa Vänsterpartiets syn.
Debatt • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här kan det nya sjukhuset se ut i Räppe.
Så här kan det nya sjukhuset se ut i Räppe.Foto: Region Kronoberg

Idag kan vi se problemen med personalbrist, ivo-kritik, sparkrav och personal som lämnar vården. Både vi och allmänheten i regionen inser att det nu krävs stora förändringar. Vi arbetar för satsningar på primärvården, ökad grundbemanning, högre löner och förbättrad delaktighet och ökat personalinflytande i verksamheterna. Våra förslag på dessa områden innebär att vi sparar kostnader för hyrpersonal, ständiga rekryteringar och sjukfrånvaro och ger ökad tillgänglighet, rimlig arbetsbelastning och därmed bättre vård.

Regionerna behöver ekonomisk förstärkning och därför hade vi behövt de 13 miljarderna som nu går till skattesänkning för höginkomsttagarna enligt Tidöavtalet.

Vi uppmanar Alliansen och Socialdemokraterna att lägga prestigen åt sidan och göra ett omtag angående beslutet om Räppesjukhuset. Ekonomerna varnar för stora risker när regionen tvingas ta mångmiljardlån för att finansiera ett nytt sjukhus. Räppesjukhuset riskerar att bli gökungen som kastar ut all annan verksamhet.

Vänsterpartiet föreslog en folkomröstning före sjukhusbeslutet, men fick inte med oss övriga partier. Men än är det inte försent att lyssna på folkopinionen med många kunniga medborgare!

Eva-Britt Svensson, Kerstin Wirehn, Vänsterpartiet

”Vänsterpartiet föreslog en folkomröstning före sjukhusbeslutet, men fick inte med oss övriga partier. Men än är det inte försent att lyssna på folkopinionen med många kunniga medborgare!”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.