Annons

Liberalerna tar parti för dem som råkar ha makten för tillfället

Kommentar till En väntad vänstersväng av Nils Fransson den 6 november.
Insändare • Publicerad 15 november 2014

När jag läste Franssons artikel suckade jag djupt. Samma sak som alltid, liberaler tar parti för dem som råkar ha makten för tillfället.

Israel har sedan 1940-talet utfört etnisk rensning i Palestina. Att ett svenskt riksdagsparti stödjer detta borde vara en skandal. Att erkänna Palestina är väl det minsta­ vi kan göra för att ge någon form att upprättelse åt det Palestiska folket.

Annons

Att vägra erkänna en stat för att den angriper ett grannland med raketer är ganska fånigt. I så fall kan vi omöjligen erkänna Israel som stat som bara i sommar har gjort 1 800 barn föräldralösa i Gaza. De barnen förtjänar sin hämnd. Dessutom har Palestina rätt, enligt internationell lag, att slå tillbaka mot ockupanter. Men trots att det är stenar mot pansarvagnar vi talar om så står liberalerna minsann upp för förtrycka­ren i vått och torrt.

Sverige måste självklart erkänna Palestina. Det faktum att nästan alla före detta kolonialiserade länder erkänner Palestina medan nästan alla före detta kolonialmakter inte gör det är väldigt talande. Det vi borde diskutera om något är huruvida Israel ska erkännas, för tidigare har stater i religionens namn varit en bra idé?

Sverige kan vara stolt över sitt stöd till ANC och lika stolt kan Sverige vara över sitt stöd till Palestina. Liberaler kanske saknar ryggrad men det gör inte resten av Sverige. Vi kunde ta parti för ANC när ­kampen mot Apartheid var om hårdast och jag tror minsann att vi klarar av att ta de förtrycktas sida nu också.

Här vill jag citera Desmond Tutu: ”Neutralitet vid orättvisa är att stå på samma sida som fört­ryckaren.” Därför måste vi välja sida.

Simon Hansson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons