Annons

Liberalernas och KD:s förvandling

När Nyamko Sabuni, och efter henne Johan Pehrson, tog över efter Jan Björklund, tog de klart avstånd från samarbetet med S, C, MP och V. De menade att L inte fick ut någon liberal politik av det samarbetet. Så man bröt sig ut från vänsterblocket och sökte upp SD, KD och M, för att starta upp ett nytt block med fyra högerpartier.
Insändare • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med denna förvandling av det gamla Folkpartiet och det nya Liberalerna, har Johan Pehrson i likhet med KD totalt förvandlat sina tidigare liberala och frireligiösa partier till renodlade högerpartier.

Föga förvånande har EU:s liberala grupp diskuterat om det svenska L ska uteslutas ur EU:s liberala grupp, detta på grund av L:s nära samarbete med ett främlingsfientligt parti som SD.

Annons

Både Sabuni och Pehrson sa ju att L inte fick ut liberal politik av samarbetet med S, C, MP och V, men då ställer jag frågan: Hur mycket liberal politik får L ut av samarbetet med SD ,M och KD? SD säger ju själva att man har fått ut allt av sin politik och att de i praktiken styr landet, det betyder att M, KD och L i praktiken genomför SD:s politik.

Vilken förvandling det har blivit i svensk politik. Kristersson lovade den från nazismen överlevande judiska kvinnan att han aldrig skulle samarbeta med SD, Ebba Busch sa att det skulle ta 20 år innan det skulle gå att samarbeta med SD, alla kommer väl ihåg Folkpartiets och i dag Liberalernas gamla partiledare som hade en rak ryggrad och liksom den tyska kanslern Angela Merkel aldrig skulle omsluta sig och vika ner sig för SD och dess tyska broderparti AFD.

När L har skrivit under Tidö-avtalet, så är de lika ansvariga som de övriga högerpartierna för den förda politiken. Nedlagt miljödepartement, sänkt reduktionsplikt, vilket kan ge tiotals miljarder kronor i böter från EU, risk för utvisning för bristande vandel, med mera.

Jag undrar om Liberalerna och Kristdemokraterna är stolta och vandrar med högt huvud framåt, när dom ser vad deras politik innebär.

Kenneth Karlsson, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons