Måltidsupplevelsen – mer än bara maten
För att måltiden ska vara en positiv upplevelse räcker det inte med välutbildade kockar och bra råvaror. Upplevelsen bestäms till mycket stor del vid serveringen och naturligtvis av att den som äter har möjlighet att välja vad han eller hon vill äta. Tiden för måltider, miljön samt förmågan att göra måltiden till en stund för social samvaro är oerhört viktig och avgörande. Detta oavsett om man måste få hjälp med matning, äter i gemenskap eller väljer att äta ensam.
För att ”nå ända fram” krävs vidareutbildning av omvårdnadspersonalen som ska hantera den levererade maten. Att kunna ta sig tillräcklig tid vid måltiderna och samtidigt se måltiden som en stund för gemenskap är lika avgörande för hur måltiden upplevs som själva maten.
Alla partier var med om att avskaffa det gamla kostpolitiska programmet 2010. Sedan kommunfullmäktige beslutat om en kommungemensam måltidsorganisation och att införa ett köp-säljsystem finns ytterligare frågor som kommunstyrelsen ska återkomma till. Det handlar om behovet av en måltidspolicy där målen för Måltiden i Växjö kommun ska beslutas, ta fram riktlinjer för och fastställa en faktisk köksstruktur samt bereda och besluta om en plan för investeringar i gamla och nya kök.
Det nya systemet för kostförsörjningen ger förutsättningar för ökad flexibilitet. Det borde i den bästa av världar innebära att den som äter frukost senare också kan förskjuta övriga måltider. Att nå fram till en nattfasta som inte överstiger 11 timmar är ett ytterst viktigt mål.
Ett gott samarbete mellan den nya måltidsorganisationen och verksamheterna som beställer är A och O.
Margareta Jonsson , Centerpartiet