Annons

Miljöåtgärder genomförs i det tysta

Växjö har under årens lopp gjort sig känd som en miljökommun att räkna med. För ett antal år sedan så utsågs Växjö till Europas grönaste stad tack vare våra lyckade satsningar på att elda biobränsle i våra kraftvärmeanläggningar. Detta har lett till kraftigt minskade CO2-utsläpp. Nu kommer ytterligare en sådan stor satsning då vårt energibolag Veab kommer att bygga Sandvik 3, vilket kommer att ytterligare minska CO2 belastningen.
Insändare • Publicerad 20 juli 2012
Växjö är utsett till Europas grönaste stad.
Växjö är utsett till Europas grönaste stad.Foto: Urban Nilsson

 Tillsammans med satsningarna på sjörestaureringarna som har gjorts så är detta mycket synliga och tydliga miljösatsningar. Men det sker även andra miljösatsningar som klart kommer att förbättra vår miljö på sikt.

I Smålandsposten häromdagen så fanns det en artikel om detta. Den handlade om inventeringen av enskilda avlopp som görs och vad det resulterar i. Ett antal kommer att tvingas till att sanera sina ej fullgoda anläggningar. Detta kommer i framtiden att innebära miljöförbättringar på sådant sätt att utsläppen till våra vattendrag kommer att minska.

Annons

Detta är ofta en förbisedd miljöfråga som har fått pågå i det tysta alldeles för länge. Nu kommer de att åtgärdas och det är bra. Själv har jag en fastighet i ett område där avloppsstandarden alldeles för länge har varit under all kritik, på många sätt. Delar av mitt avlopp har via en skiljebrunn gått direkt ut i backen, medan toaletten varit ansluten till en tät tank som måste tömmas med jämna mellanrum. Detta har skett på så sätt att det från Växjö kommer en slam-sugarbil och tar hand om mitt avfall och kör in det till reningsverket, en total körsträcka på ca tre mil.

Förmodligen har det gått åt cirka tio liter dieselolja för att utföra tjänsten. Med ett kraftigt helt onödigt CO2-utsläpp, så kan man säga att min fastighet varit försedd med en dieseldriven toalett. Men numera så är det inte så. Nu är min fastighet inkopplad på det kommunala avlopps-nätet och min miljöbelastning kommer på detta sätt att minska högst betydligt. På så sätt har tre stycken bostadsområden belägna vid en sjö alldeles intill Helgasjön på ett kraftfullt sätt bidragit till att förbättra miljön.

Detta miljöprojekt kunde varit gjort för flera år sedan om inte motståndet från några boende i områdena varit så kompakt. Men bättre sent än aldrig. Det känns nu riktigt bra att denna miljösatsning kommit till stånd. Man känner sig som en riktig miljökämpe.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons