GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöförstörare in på tomten

Det är fredagskväll och jag går min vanliga kvällspromenad med hunden. Det är mörkt, eller bättre sagt det brukade vara mörkt. Med drygt en sekunds mellanrum lyser träden upp och det hörs ett konstant ljud som om ett flygplan flyger över eller att jag är nära en trafikerad motorväg.
Insändare • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När någon vill bygga ett litet garage nära tomtgränsen krävs det tillstånd från grannen, men när det gäller dessa vindkraftverk som fullständigt förstör boendemiljön verkar detta inte gälla, skriver Jan Martens.
När någon vill bygga ett litet garage nära tomtgränsen krävs det tillstånd från grannen, men när det gäller dessa vindkraftverk som fullständigt förstör boendemiljön verkar detta inte gälla, skriver Jan Martens.

Nej, jag bor inte i stan nära någon blinkande belysning eller motorväg utan långt ute på landet, mitt ut i det som brukade kallas mörkaste Småland. I stället har jag blivit granne med 3 stycken vindkraftverk från företaget Bayware.

Lördagsmorgon, det är strålande sol och nästan vindstilla. Perfekt väder för att byta panelen på husets södra vägg. Jag brukade tycka det är skönt att vara ute och lyssna på naturen, numera använder jag Storytel för att slippa det irriterande konstanta ljudet från vindkraftverken.

Senare på eftermiddagen sitter jag i köket när jag märker att ljuset ändrar sig. Det är skuggbildningar när solen går ner bakom ett av vindkraftverken och dessa syns i flera rum.

Det låter så tjusigt på deras hemsida, när de pratar om hur bra det är för miljön men vad de inte pratar om är förstörelsen av boendemiljön, i alla fall min har de förstört fullständigt, och då ska vi inte börja prata om värdeminskningen på min bostad. Sköna sommarkvällar på altanen är det slut på med dessa tre åbäken rakt framför den.

När någon vill bygga ett litet garage nära tomtgränsen krävs det tillstånd från grannen, men när det gäller dessa vindkraftverk som fullständigt förstör boendemiljön verkar detta inte gälla. Jag har aldrig hört ett ord från vare sig Bayware eller markägaren, i stället fick jag alltid höra på omvägar när ett möte skulle hållas. Nu när öppningen skulle ”firas” fick jag helt plötsligt ett inbjudande, så de vet i alla fall var jag bor …

Mitt råd till alla är att slåss med näbbar och klor mot etablering av vindkraftverk inom några kilometer från bostaden.

Jag kräver ett svar från företaget vad ni kommer att göra åt detta. Jag har skickat filmer från skuggbildningar till kommunen så jag hoppas på ett svar från dem med.

Jan Martens, Mo Östregård, boende en kilometer från tre Bayware-vindkraftverk

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.