Annons

Mobilstrålning gör oss stressade

 Byggnadsnämnden i Växjö håller just nu på att behandla ansökan från Telia om byggandet av ett antal master med 4G-sändare.
Insändare • Publicerad 17 mars 2012
Upprepade undersökningar visar att människor som exponeras för mobilstrålning, såväl från master som mobilen, har ökad förekomst av sömnproblem.
Upprepade undersökningar visar att människor som exponeras för mobilstrålning, såväl från master som mobilen, har ökad förekomst av sömnproblem.Foto: 

 Byggnadsnämnden i Växjö håller just nu på att behandla ansökan från Telia om byggandet av ett antal master med 4G-sändare.

4G-signalen har högre genomträngningsnivå in i byggnader och därför också in i våra kroppar. I en artikel i Daily Mail säger neurofysiologen Dr Keith Baxendale att mobilmaster borde vara förbjudna inom cirka 1,5 kilometer från skolor, förskolor och bostadsområden.

Annons

Den 8 mars rapporterade SVT om en undersökning av Sara Thomé som visar att mobilstrålning gör unga, barn och vuxna stressade och orsakar sömnproblem.

Mobilstrålning påverkar sömnen negativt, vilket är känt sedan länge, genom att stressa hjärnan och minska produktionen av sömnhormonet melatonin. Upprepade undersökningar visar att människor som exponeras för mobilstrålning, såväl från master som mobilen, har ökad förekomst av sömnproblem. Dessutom har strålningen en förmåga att påverka välbefinnandesubstanser som seretonin och dopamin, vilket ökar risken för depression.

Den tyske läkaren Horst Egers forskning visar att långvarig exponering för strålning från mobilmaster kan förändra halterna av stresshormoner och leder till förändringar i signalsubstanser som också ses vid ADHD. En av hans studier bekräftar förhöjd cancerförekomst fem år efter etablerandet av en mobilmast.

En annan undersökning som han lät publicera 2010 bekräftade resultat från andra länder som visar att olika symtom som sömnstörningar och huvudvärk är vanligare ju mer mobilstrålning som finns i bostaden.

I Frankrike finns det flera avgöranden som har lett till att basstationer har fått tas ned. Detta på grund av att den franska rättstillämpningen gör en prövning av försiktighetsprincipen även då exponeringen ligger under referensnivån, medan svensk praxis regelmässigt avfärdar försiktighetsprincipen på den grunden att exponeringen ligger under referensnivån.

G TÖRNBLOM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons