Annons

Moderaternas brottsbekämpning har visat på resultat

Hur är det egentligen med den gamla paradfrågan; att kraftfullt och metodiskt bekämpa brottslighet och straffa brottslingar?
Man kan verkligen undra när man, för minst hundrade gången, nu också i Smålandsposten den 5 december kunde läsa: ”Misstänkta tjuvar släppta – kan få behålla varorna”.
Insändare • Publicerad 17 december 2013

I det aktuella fallet släpper åklagaren det misstänkta paret som omedel­bart försvinner utomlands. Tjuvarna hade stöldgods för omkring 100 000 kronor, inga kvitton eller minnen från var godset inhandlats.

Nu väntas åklagaren gå bet på att bevisa att varorna är stulna, utredningen läggs därför förmodligen ner, åklagaren beslutar då att lämna tillbaka stöldgodset till de misstänkta som tacksamt kommer hit och hämtar det.

Annons

Som om inte detta vore tillräckligt så kommer troligen staten att ge tjuvarna skadestånd för tiden de var frihetsberövade. Man kan lugnt konstatera att det blir svårt att få till en bättre riktad reklamkampanj för att locka speciella utländska turister till Sverige.

Trots allt verkar det svenska rättssystemet ha fungerat väl utifrån ledstjärnan att ”hellre fria än fälla”. Dessutom kan tillskyndarna av EU:s fria rörlighet, vad gäller varor och tjänster, känna sig nöjda eftersom allt flyter på precis som det var tänkt.

Utan att vara alltför sarkastisk kan man ändå konstatera att naiviteten bland politiker tycks sakna gränser.

Frågan är hur länge polis och åklagare orkar medverka­ i detta bisarra­ hyckleri som är den ­svenska rättvisan i ett nötskal.

P-O Carlström

Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons