Annons

Några tankar om Växjö

För ett tag sedan skrev Smålandsposten att Växjö, "Europas grönaste stad" kommit på nionde plats – i Sverige!
Insändare • Publicerad 27 juli 2012

För ett tag sedan skrev Smålandsposten att Växjö, "Europas grönaste stad" kommit på nionde plats – i Sverige!

Jag förstår väl:

Annons

? Man bygger magnifika bryggor i Växjösjön vid Skogsägarna där behovet att sitta är minimalt, men återställer inte den mysiga röda bryggan, där någon alltid satt och metade.

? Man bygger ett magnifikt biparadis på I 11:s körgård, men glömmer hällkistan från bronsåldern intill.

? Man bygger cykelvägar, men det är omöjligt cykla ut ur stan, till exempel 2+1-vägar, Stojbyvägen.

? Man bygger arenor för nästan alla lagsporter i Arenastaden, för en minoritet, och glömmer Växjö centrum, kan inte ens fixa fria P-platser i centrum för handeln.

? Det är viktigare att underhålla och vårda i stället för att alltid bygga nytt!

Bo Frank ville ha en vision från Växjöborna (Smålandsposten den 21 april). Här är den:

Satsa på bebyggelsen. Vi imponeras av Tysklands och Frankrikes städer där de gamla husen byggs upp efter 1945 i sin gamla stil med modern insida. I Växjö river vi till och med huset vid Teatern, byggt i äldre stil på 1970-talet. Det ska nu ersättas med ett modernt som fyller ut –i denna känsliga miljö.

Intill residenset har projekterats ett kafé i glas. De vackra kastanjerna ska bort. Vi måste slå vakt om gamla hus som ger Växjö karaktär och krama våra träd.

Finns det ingen arkitekt i stan som kan rita en böjd linje längre? Allt byggs i tråkig miljonprogramstil och förfular vår stad.

Satsa på förståelig offentlig utsmyckning. Det har diskuterats mycket om torgets utsmyckning och Susanna Allvins Svenska tanten. I städerna längs Donau har man satsat mycket på ny utsmyckning. Bratislava har till och med fotbollsspelare i naturlig storlek.

Annons

Naturligtvis ska Milles Dackes dröm pryda Stortorget i avsedd storlek. Torget behöver en ryttarstaty. Christina Nilsson, vår välkända sångerska behöver en skulptur, till exempel framför Konserthuset. Sedan är det bara att sprida ut skulpturer av Växjös övriga stora kulturpersonligheter på lämpöiga ställen. Vi har ju redan börjat med Linné, Tegnér och Wieselgren. På Italienska palatset finns 23 konstnärer som säkert jobbar på hemmaplan, jämför Stinsen i Rottne.

Gör något för turisterna. Unga människor och medelålders söker sol och bad. Äldre söker kultur och minnesplatser enligt en ny undersökning. Vi får acceptera att vi inte kan konkurrera med kuststäderna på samma villkor.

Växjö behöver ett konstmuseum, ett nytt Emigrantmuseum, småmuseer där Växjös kulturpersonligheter kan konkretiseras. Något för Kulturparken Småland att genomföra i konkurrens med idrotten. Det räcker inte med japansk restaurang i ena änden av Smålands museum och orientaliskt i den andra. Men låt dem servera kaffe med dopp och småländska isterband med ostkaka så är vi nöjda.

Centrum saknar också småaffärer med subventionerad hyra till exempel, antikviteter, antikvariat, hobby, hattar, hantverk och så vidare. Kaféer och restauranger har vi gott om.

Med dessa förslag ser jag en ljusnande framtid för Växjö–Sveriges kulturstad– och ett trivsammare offentligt rum för oss alla, inte bara idrottsfantasterna, som vi hoppas ska hitta till arenastaden.

Anders Vicén

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons