Annons

Nu får det vara nog – skrota Hälsoschema i Tingsryd

Vi är inga barn som ni kan bestämma över där ni vet bäst. Vi har faktiskt egna väldigt bra åsikter och tankar.
Insändare • Publicerad 6 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”En ledsen undersköterska” tycker det är dags för politikerna i Tingsryds kommun att börja lyssna på de som jobbar i verksamheten.
Signaturen ”En ledsen undersköterska” tycker det är dags för politikerna i Tingsryds kommun att börja lyssna på de som jobbar i verksamheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politiken i Tingsryds kommun säger som så många andra kommuner att Hälsoschema är något bra för undersköterskor och vårdbiträden. Det är INTE det.

Jag kan tänka mig att tror att bemanningshandboken är bra för oss för jag vägrar tro att ni medvetet skulle göra något som är dåligt för oss, men ni kanske ska överväga det faktum att ni kan ha fel.

Annons

Snälla, snälla lyssna på oss. Vi älskar vårt jobb och många av oss har den bästa arbetsplatsen vi kan tänka oss så vi vill vara kvar.

Men det är allvar nu. Vi orkar inte jobba varannan helg, flera kvällar i veckan, korta men många arbetsdagar. Man kan inte jämföra kvällsarbete inom vården med kvällsarbete inom industrin. Det är en helt annan fysisk och psykisk påfrestning att jobba kväll som undersköterska med dementa omsorgstagare.

Många av oss inom vården är ensamstående. Hur kan vi kunna ge våra barn en trygg och säker uppväxt om vi nu ska börja jobba kanske tre kvällar i rad och varannan helg. Lika hemskt är det för de som inte har barn. De behöver också sin fritid och sin vila. Ni kan säga vad ni vill men det är och kommer alltid förbli bättre och mer hälsosamt för en vårdpersonal att ha längre arbetspass med fler fridagar än kortare arbetspass med mindre fridagar!

Vad det gäller resursschema så står det i bemanningshandboken att det ska vara rätt man på rätt plats med rätt kompetens. Det är det INTE om vi ska jobba på andra ställen än på vår egen arbetsplats. Hur duktig undersköterska man än är så känner man varken personal eller omsorgstagare på andra ställen. Man kan inte se förändringar i hälsotillstånd och liknande hos omsorgstagare om man inte känner dem, risken för fel och brister blir stor.

Jag/vi vill att ni ger oss uppdraget att ta hand om omsorgstagarna 24/7 efter alla lagar och regler och att ni sen ger oss det förtroendet att låta oss själva lägga våra scheman på ett sätt som är hälsosamt för oss.

Det måste bli en skärpning nu. Ni säger att vi är änglar, börja behandla oss som det då och lyssna på vad vi säger annars är risken otroligt stor att ni förlorar väldigt många änglar i kommunen. Gå gärna in i gruppen "hälsoschema nej tack " på Facebook så får ni se vad i skrivandets stund 5 338 undersköterskor och vårdbiträden i Sverige tycker (antalet medlemmar ökar hela tiden).

En ledsen undersköterska

”Ni säger att vi är änglar, börja behandla oss som det då och lyssna på vad vi säger annars är risken otroligt stor att ni förlorar väldigt många änglar i kommunen.”
Annons
Annons
Annons
Annons