Annons

Omöjligt att få ut skadestånd i bedrägerimål!?

Om en person blir utsatt för bedrägeri och tingsrätten dömer att hen ska erhålla skadestånd så vill man gärna tro att personen ska få skadeståndet. Tyvärr är det inte alltid som något skadestånd betalas ut!
Insändare • Publicerad 7 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Anledningarna kan vara flera:

Personen, som ska betala skadeståndet måste ha erforderliga medel. Vissa kriminella har oftast inga medel att betala med.

Annons

Då kan man försöka att få ut skadeståndet via Kronofogden. Men för många kriminella finns inga tillgångar registrerade på dem själva.

Ersättning via försäkring går heller inte eftersom bolagen via hemförsäkring inte betalar när det är bedrägeri.

Den sista möjligheten tycker man borde bara att vända sig till Brottsoffermyndigheten. Men där blir det stopp! Brottsoffermyndigheten betalar endast ersättning om den betalningsskyldige satt i fängelse eller rymt därifrån i samband med bedrägeriet. Utbetalning sker alltså endast i de fall myndigheten kan anses ha gjort fel. Dessutom oftast endast vid våldsbrott.

I Smålandposten har det varit flera artiklar om en person i Kronoberg (Växjö) som har blivit utsatt för bedrägerier och som av tingsrätten blivit tilldömd ett skadestånd om cirka 110 000 kronor. Trots alla försök att få ut skadestånd har detta inte lyckats!

Det måste väl vara något fel med rättsordningen när samhället inte klarar att ersätta de som utsatts för bedrägerier?

God man

Annons
Annons
Annons
Annons