Annons

Påtvingad umgängesrätt – skandal!

Barnkonventionen blev lag i Sverige för lite mer än tre år sedan, men den verkar inte efterföljas i detta sammanhang. Så sent som förra veckan släpptes en artikel om ytterligare ett barn som avlidit på grund av påtvingad umgängesrätt.
Insändare • Publicerad 2 februari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Omtänksam moster” menar att umgängesrätten misstolkas av såväl föräldrar som av socialtjänst och domstolar.
”Omtänksam moster” menar att umgängesrätten misstolkas av såväl föräldrar som av socialtjänst och domstolar.Foto: Hasse Holmberg

Socialtjänster stoppar ord i munnen på både föräldrar och barn, stora som små, och domstolar verkar blunda för det faktum att barnkonventionen är en gällande lag i Sverige. Slarv inom socialtjänsten och utredningar borde det vara nolltolerans på! Allt från fejkade socialsekreterare till icke uppdaterade sådana ligger till grund för dessa missbedömningar. Lata och rädda anställda som tänker “äh det kan inte vara så farligt!”, ”äh vi ger hen lite umgängesrätt för att minska konflikten” förekommer också kan jag medge, av egen erfarenhet. Konflikter mellan två vårdnadshavare är inte något som borde vara socialtjänstens fokus, i stället borde man lyssna på barnen redan från tidig ålder och därefter fatta beslut utifrån barnens utsagor. Inte försöka lösa föräldrarnas konflikt. Det ska utredas utförligt och ingående med barnens röst som utgångspunkt!

Därmed borde ALLA barns röster få höras och framförallt respekteras, oavsett ålder. Umgängesrätten är en rättighet för barnet när det gäller att få träffa bägge sina föräldrar men inte att föräldrar har rätt att umgås med sina barn vid till exempel en vårdnadstvist. Detta misstolkas av såväl föräldrar som av socialtjänst och domstolar. Hur många barn till ska behöva dö innan det blir klargjort?

Annons

Själv har jag en syster med tre underbara barn. På grund av påtvingad umgängesrätt har dessa barn nu stora problem som involverar raseriutbrott, rädsla att tala om hur de faktiskt känner sig och allmänna konflikter i vardagen. Detta är ting som så små barn inte ska behöva gå igenom. Detta gör det solklart att det inte alltid är för barnens bästa att ha umgänge med båda parter. Mental ohälsa är extremt vanligt hos barn i vår tid, och tyvärr även dödsfall som resultat av detta. Vi alla borde stå upp emot dessa problem för att skapa ett säkert och tryggt familjeliv för kommande generationer som ska ta hand om vår värld, vilket inte alltid borde innebära båda parters umgänge.

Omtänksam moster

Annons
Annons
Annons
Annons