GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Placera von Linné …på tippen

De senaste veckorna har vi sett demonstrationer över hela världen till minnet av George Floyd. En mörkhyad man som kvävdes till döds av en polis.
Insändare • Publicerad 2 juli 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl von Linné.
Carl von Linné.Foto: TT

I den amerikanska staden Seattle har vi även sett uppbyggandet av en autonomisk frizon där människor oavsett hudfärg, kön eller sexuell läggning kan samleva utan förtryck från polisen eller andra statliga myndigheter. Även i Sverige har det pågått demonstrationer. Men enbart demonstrationer räcker inte för att få bort den patriarkala och kolonialistiska strukturen som likt ett dött kadaver genomsyrar hela det svenska samhället.

Nu kanske ni som läser texten tänker att vi i Sverige inte alls har rasistiska strömningar kvar. Men har ni exempelvis tänkt på att ett av Sveriges universitet, Linnéuniversitet, fått sitt namn efter Carl von Linné? Linné ägnade sig åt rasbiologi och i sin forskning försökte han påvisa att människor med mörkare pigment och bredare näsor har ett klenare intellekt. Det är dags för Växjö att bidra med sin insats till minnet av George Floyd. Byt namn på Linnéuniversitet till George Floyd-universitet och placera alla statyer på Linné på soptippen, där de hör hemma.

Medborgarrättsaktivisten Thoralf Nygren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.