Annons

Psoriasis drabbar självkänslan hos de sjuka

Insändare • Publicerad 28 januari 2012

 Att leva med en kronisk systemsjukdom som psoriasis kan vara påfrestande. Sjukdomen påverkar livet på många sätt, både fysiskt, psykiskt och socialt. Fjällande hud, smärta, tidskrävande behandling och oro för omgivningens bemötande tillhör vardagen. Psoriasisförbundet genomförde en undersökning bland 1 450 medlemmar som visar att sjukdomen inte bara drabbar huden och lederna, utan även självkänslan.

I undersökningen svarar 55 procent av de med svår psoriasis att deras sjukdom försämrar självförtroendet över tid och 34 procent anger att rädslan för vad andra tänker om deras psoriasis påverkar dem mer än de fysiska symptom som den ger. De psykiska symptomen ska ses i ljuset av att vi i dag vet att det finns kopplingar mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdom, inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar, höga blodfetter och diabetes. Cirka 40 procent av Sveriges över 250 000 psoriasissjuka får även problem med lederna, vilket kan leda till psoriasisartrit.

Annons

Med hjälp av en modern och vardagsnära vård med patienten i centrum kan vi dock leva ett relativt normalt liv och vara aktiva i arbetsliv och socialt. Det gäller bara att de sjuka får tillgång till den vård och behandling som vi behöver, vilket inte är en självklarhet.

För oss cirka 5 000 psoriasissjuka i Kronoberg vore det en bra början om de politiska beslutsfattarna skapar ekonomiska förutsättningar för tillgång till medicinsk ljusbehandling inom ett rimligt geografiskt avstånd och med generösa öppettider.

Låt oss prata om psoriasis. Genom att öka kunskapen om psoriasis hoppas jag att förståelsen för psoriasissjukas situation ökar och att fler ser människan bakom sjukdomen.

Det är dags att vi får acceptans för sjukdomens svårighetsgrad så att vi kan säkerställa rätt vård i rätt tid för alla psoriasissjuka.

STIG ANDERSSON

sekreterare Psoriasisförbundets länsavdelning i Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons