Annons

Räcker världens energi till alla?

Räcker världens energi till alla? Det är en viktig fråga just nu eftersom vi vill övergå till förnybara källor och ta bort fossila bränslen.
Insändare • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marocko har byggt världens största solkraftspark i Saharaöknen.
Marocko har byggt världens största solkraftspark i Saharaöknen.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fossila bränslen är dåligt för miljön men hur ska vi övergå från fossila bränslen till förnybara källor? Frågan ställs därför att man tror att det inte kommer att räcka om man tar bort fossila bränslen just nu. Jag vet hur man ska göra så att energi räcker till alla.

Det första man kan göra är att börja att sakta men säkert bygga vindkraft och solkraft i länder där fossila bränslen används otroligt mycket, till exempel Kina, Tyskland och Indien. Där kan man börja med att korta ner användningen av fossila bränslen så att energin räcker till alla och före 2030 borde även de länderna kunna leva fossilfritt. De kan börja redan i dag att bygga sina förnybara källor. Eftersom de använder så mycket fossila bränslen kommer de att kunna bygga stora vind- och solkraftverk hur enkelt som helst. Eftersom att det är bland de största länderna i världen så finns det mycket arbetskraft för att bygga kraftverken.

Annons

Det andra alternativet är att bygga ett gigantiskt solkraftverk i Saharaöknen. För att det ska fungera måste alla världens länder att gå ihop. Jag tror att det kommer att kunna ge energi till hela världen. Det som behövs då är att länderna där det kommer att byggas måste vara överens om att det kan byggas just på den platsen, sen behövs det jättemycket arbetskraft och pengar. Det kommer också att krävas mycket energi till bygget och det mesta kommer att vara från fossila bränslen.

Jag tror att mellan 2030 och 2060 kommer vi att kunna leva fossilfritt om de största länderna gör som jag har sagt. Det kommer vara ett väldigt dyrt projekt men det är värt pengarna.

Eric Torres Möllerberg, Elin Wägnerskolan

Annons
Annons
Annons
Annons