Annons

Regeringen kom till makten genom ansvarslösa utfästelser

Varje regim präglar samhället med sin moral. Det gäller inte bara auktoritära styren som Putins eller Orbans utan också den demokratiskt valda Tidökoalitionen.
Insändare • Publicerad 22 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den kom till makten inte minst genom ansvarslösa, sannolikt medvetet vilseledande, utfästelser om priset på el och drivmedel.

Den vill skrämma vårdpersonal och lärare in i angivarrollen – föraktad världen över – och ger inte minsta antydan om empati för de papperslösa.

Annons

Den uppträder underdånigt mot härskaren i Ankara, Erdogan, överger de kurdiska rörelser som gjort grovjobbet mot IS, och försäkrar gång på gång att Turkiet är en ”demokrati”. Det är samma land som placeras som nr 103 i demokratiindex – Orbans Ungern är jämförelsevis på plats 56 – och där den ledande oppositionspolitikern har dömts till fängelse för att ha förolämpat valmyndigheten.

Och som denna skamlöshets kompass och riktningsvisare fungerar Sverigedemokraterna, det parti som samarbetspartnern Johan Pehrson nyligen beskrev som en ”brun sörja”. Varefter Pehrson i vanlig ordning korrigerade sig själv för att inte misshaga Åkessons anhang.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons