Annons

Rejält omtag krävs om den nära vården ska fungera

Läser med stort intresse hur den nära vården ska göra vården bättre, ge oss bättre kontinuitet och mer påverkan av vår egen vård. Det är precis samma argument som togs fram när husläkarsystemet skulle genomföras.
Insändare • Publicerad 6 april 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nära vården är en god tanke, men den fungerar inte i sin nuvarande form, skriver Helen Karlsson.
Den nära vården är en god tanke, men den fungerar inte i sin nuvarande form, skriver Helen Karlsson.Foto: Claudio Bresciani/TT

I vilken värld lever ni, 1960-talet? Hur ska vården få mer kontinuitet när jag på vårdcentralen aldrig får träffa samma läkare två gånger? När läkaren jag träffar (om jag ens får komma dit, helst ska jag stanna hemma och avvakta) är väldigt stressad och inte riktigt har tid, aldrig har hunnit läsa min journal före besöket eller kanske är en hyrläkare jag aldrig ser röken av igen?

Det är en väldigt god tanke, man ser de gamla provinsialläkarna framför sig som kände alla sina patienter och hela deras historia och som tog ett helhetsansvar för patienterna. Läkare som jobbade på samma plats och med samma patienter under större delen av deras yrkesverksamma liv. Men om ni inte märkt det så är det väääldigt länge sedan den nära vården fungerade på det sättet.

Annons

Husläkarsystemet fungerade inte, det kommer heller inte den nära vården göra så länge ni inte gör ett ordentlig omtag kring hur det fungerar i dag. Gör en rejäl satsning, pengar och resurser, på att ge vårdcentralerna och läkarna/personalen där en rimlig chans att faktiskt fungera så som ni så vackert målar upp – fram tills dess kommer inte några vackra framtidsscenarier göra någon som helst skillnad...

Helen Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons