Annons

Replik: ”En god matchupplevelse för dig är inte detsamma som en god matchupplevelse för mig”

Insändare • Publicerad 27 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Signaturen Karekezi svarar på insändaren som undrade vad Östers IF och East front skulle göra åt det som han kallade för ”pöbelfasoner”.

East Front under matchen Öster–Skövde i juli 2023.
East Front under matchen Öster–Skövde i juli 2023.Foto: Andreas Nilelind

Jag har varken varit medlem i East Front eller följt Öster lika länge som du. Jag tillhör väl det som kallas för ”det yngre gardet”, även om jag närmar mig 30, och därför kan jag inte stoltsera med en lika imponerande lång tid av Östersupport som du.

Annons

Vi kan väl börja med att reda ut konkreta faktafel. Först och främst så var det inget planerat slagsmål mot Värnamo. Åtminstone inte om man ska tro Östers långvariga säkerhetschef Ron (Ron Wähämäki, reds. anm.), som tydligt dementerade de uppgifterna i senaste avsnittet ”Alla röster pratar Öster”. Den tilliten till Ron tycker jag ändå vi kan unna oss.

För det andra så har Robin Wallinder aldrig uttryckt något som helst stöd för inkastade bengaler. Bra atmosfär, med bengalbränning inkluderat absolut, men aldrig inkastad pyroteknik. Jag uppmuntrar dig att läsa den intervjun på nytt, så kanske du får en något bättre bild av denna ”omogna yngling” som du kallar honom.

Efter de avhandlade faktafelen hamnar din insändare i den högst aktuella och pågående debatten om användning av pyroteknik på fotbollsläktare i Sverige. Min personliga känsla är att det finns tre stycken läger i debatten: De som liksom du tycker att pyroteknik bör vara straffbart med fängelse. De som tycker pyroteknik är bättre än själva matchen. Sen det tredje lägret där jag placerar mig själv och där jag tror den stora allmänheten landar: Pyroteknik kan vara jäkligt häftigt, bidra till grym stämning och inramning, men ska användas på ett snyggt sätt med respekt för medmänniskor, spelare och säkerhetspersonal.

Du frågar vad Östers och East Fronts ledningar tänker göra åt dessa ”pöbelfasoner”. Östers ledning har självklart ett ansvar för arrangemanget som en fotbollsmatch innebär. Där ingår en god matchupplevelse på arenan. En god matchupplevelse för dig är inte detsamma som en god matchupplevelse för mig. Öster måste därför hitta en form av mellanväg, för att skapa en inkluderande stämning så både du och jag kan följa laget vi älskar på plats. Personligen tycker jag Öster hittills har skött detta föredömligt. Med Jens i spetsen tycker jag att Öster för dialogen med supportrar på ett snyggt sätt. Vi ser att publiken ständigt ökar och en stor del av det har att göra med stämningen på arenan där pyroteknik är en del i det hela.

East Front är en oerhört fin supporterförening, och har alltid varit en välkomnande miljö där människor med olika åsikter och synsätt kan samlas. East Front har inga officiella linjer gällande politik, vilket man får säga att pyroteknikfrågan i högsta grad är. Mig veterligen har jag aldrig sett representanter för East Front varken stödja eller fördöma detta.

Jag har full förståelse för att du har en annan åsikt än mig, men jag tror att detta kan vara lite av en generationsfråga. Du har uppenbarligen följt Öster länge, och jag tror att de som delar dina åsikter faller in under samma kategori. Samtidigt ökar både publik och klack på Visma Arena, och det är yngre människor som börjar hitta in till gemenskapen runt Östers IF.

Generationsväxlingar och föryngring gör ont. Vi måste bara göra det utan att hänga ut ledningar, nyförvärv och enskilda supportrar i insändare under parollen att dessa är, som du så fint benämner det, ”pöbel, slödder och böss”.

Karekezi

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons