Annons

Revidera insikterna om vindkraften

Att på opinionssidorna följa det politiska “kriget” inför det stundande valet är ganska underhållande. Mycket verkar gå ut på att skryta om hur bra man vet hur Sverige ska styras och hur dumma och inkompetenta politiska motståndarna är.
Replik • Publicerad 12 april 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Hjalmarsson är ingen anhängare av vindkraft.
Bo Hjalmarsson är ingen anhängare av vindkraft.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt undersökningen Förtroendebarometern nyligen tycker 32 procent att Sverige är på fel väg medan hela 43 procent tycker motsatsen. Jag tillhör dessvärre inte de sistnämnda, De senaste decennierna har makthavarna, både röda och blå politiker med bistånd av riksmedierna, kört i diket med landet Sverige enligt min mening. Det gäller försvarspolitiken såväl som energipolitiken, invandringspolitiken och trygghetspolitiken.

I en debattartikel i Smålandsposten den 5/4 skriver Anna Tenje och Oliver Rosengren, båda med positioner inom M om att få ordning på Sverige. Några riktlinjer är kraftigt ökade försvarsanslag och medlemskap i Nato. Satsning på kärnkraft. Flera välbetalda poliser ska bekämpa gängkriminalitet, skjutningar och övriga våldsbrott.

Annons

I en replik den 8/4 vädrar insändarskribenten Magnus Lo sin åsikt om debattörerna, och menar i stort att de är fullständigt inkompetenta och borde gå hem och läsa på. Han hänvisar till sin ”bibel”, nämligen Regeringskansliets hemsida. Där finns sanningen och alla lösningar.

När det gäller kärnkraften så hänvisar Lo till avvecklingsbeslut 1980 och till dubbelmoralen att “alla vill ha vindkraft men ingen vill se dem”. Även om Lo förhoppningsvis är en kunnig och klok man vädjar jag till honom att något revidera sina insikter om vindkraften. Han kunde kanske besöka södra Sveriges största vindindustriområde Tvinnesheda, Uppvidinge kommun, där 47 stycken cirka 200 meter höga vindkraftverk håller på att uppföras. Naturförstörelsen med söndersprängda berg och skövlade skogar är förfärlig.

Så kan ju Lo också gå in på YouTube-kanalen “Rättvisa vindar” där en kvinnlig läkare, en barnmorska och en psykolog ägnat sig åt att intervjua människor som fått sin tillvaro förstörd av vindkraftverk. Det är inte frågan om förstörd utsikt utan om förstörd nattsömn, kronisk trötthet, depression samt osäljbara bostäder. Dessutom arrogant bemötande från vindbolag och myndigheter. Skandalöst! Inte något snack om någon dubbelmoral.

Sedan kan man ju undra om inte mycket har förändrats på 40 år sedan avvecklingsbeslutet om kärnkraft. Nya insikter om verkligheten kanske.

Men som sagt. Det är underhållande att följa politiska debatten på opinionssidorna.

Bo Hjalmarsson

Annons
Annons
Annons
Annons