Annons

Riskkapitalbolagen tar över allt mer

Caremas äldrevårdsenheter har vid några tillfällen kritiserats för vanvård, främst beroende på att man haft otillräckligt med personal. Samtidigt har den företagsgrupp vari Carema ingår kritiserats för att göra allt och lite till för att undvika att betala skatt i Sverige.
Insändare • Publicerad 14 december 2011

Något som man föralldel inte är ensamma om i företagsvärlden.

Enligt Skatteverket beräknas minst 46 miljarder kronor i utebliven skatt per år försvinna genom transaktioner av olika slag.

Annons

När privatiseringsförespråkare uttalar sig är det ofta små lokala enheter eller personalkooperativ man nämner. Utvecklingen har dock blivit en annan, nu är det skatteflyktande riskkapitalbolag som tar över allt mer. För att visa hur en sådan kedja av ägande kan se ut och då med Carema som exempel följer här en uppräkning av ingående bolag.

Ett antal bolag som bedriver verksamhet, främst inom äldreomsorgen:

Carema Care AB

Carema Vård och Omsorg AB

Carema Holding AB

Ambea AB

Ambea Holding

Triton och KKR

Triton är ett tysksvensk riskkapitalbolag (egentligen uppdelat i flera bolag) registrerat i skatteparadiset Jersey. KKR är ett amerikanskt riskkapitalbolag.

Båda bolagen har mångmiljardomsättning. De äger 50 procent vardera av de ovan uppräknade bolagen.

Annons

Holdingbolag är enligt reklamen ett vanligt instrument för att optimera distribution av vinst, vilket på vanlig svenska blir att undvika skatt. Ofta är de registrerade i något skatteparadis.

Ambea äger förutom Caremaföretagen ett antal företag i andra branscher.

Bolaget lånade förra året 8 miljarder kronor, hälften av beloppet från Kriton/KKR. Utlåningsräntan var 12 procent medan räntan för de som lånade ut pengarna var cirka hälften. Ett sätt att hålla ner vinsten och samtidigt ge stora ränteinkomster till de mera anonyma Kriton/KKR.

För att verksamhetscheferna ska veta vad som är högsta prioritet har bonussystem inrättats som gav utdelning vid hög vinst. 150 anmälningar till Socialstyrelsen utreds för närvarande. Att de till viss del beror på bonussystemen är sannolikt.

Riskkapitalbolag med vinstmaximering, räntetrixande och skatteflykt som arbetsmetoder hör inte hemma vare sig i äldreomsorg, sjukvård eller skola.

Arne Petersson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons