Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sälja Ryttmästaregården för 300 000 kronor?

Majoritet i stiftelsen för Smålands museum vill sälja Ryttmästaregården för 300 000 kr – kaffepengar anser S-politikern Otto Lindlöf och vi håller med honom.
Ryttmästaregården vid Kronobergs slottsruin i Växjö.
Ryttmästaregården vid Kronobergs slottsruin i Växjö.
Foto: Erika Nemeti
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som två stycken medborgare, skattebetalare och boende i Kronobergs län anser vi, precis som S-politikern Otto Lindlöf, att det vid en eventuell försäljning ska säljas till marknadspris, och med möjlighet för fler intressenter. Med andra ord handlar det om att förvalta invånarnas skattepengar på ett klokt sätt – då kan politiker inte ge bort byggnader utan ett anbudsförfarande enligt marknadsmässig kutym.

Vi förstår dock att Suzanne Frank (M) förespråkar en försäljning av Ryttmästaregården eftersom det stämmer överens med Moderaternas ideologi att privatisera, men vi anser att det är precis det vi inte ska göra oavsett vilket politiskt parti vi än tillhör. Det är viktigt att stat och kommun, i detta fall stiftelsen Smålands museum behåller de fastigheter som är av kulturellt och historiskt intresse. Det vi säljer i dag går förmodligen inte att köpa tillbaka den dagen vi inser att försäljningen inte blev det vi önskade.

Att sälja en fastighet som Ryttmästaregården (oavsett köpare och pris) innebär att medborgare i framtiden kanske inte kommer att ha tillgång till den unika miljö som omger Kronobergs slottsruin. Att sälja till ett privat företag är att sälja till en entreprenörer med drivkraft att utveckla, vilket är precis som det ska vara, men en fastighet med kulturhistoriskt intresse ska förvaltas med tanke på framtida generationer.

Två stycken medborgare, skattebetalare i Kronobergs län

Att sälja en fastighet som Ryttmästaregården (oavsett köpare och pris) innebär att medborgare i framtiden kanske inte kommer att ha tillgång till den unika miljö som omger Kronobergs slottsruin.

Läs mer