Annons

”Sätt en smålänning på en klippa och han vet hur han ska överleva”

Som smålänning känner man sig stolt över detta talesätt. Det finns en vana att klara sig med små medel och med påhittighet.
Insändare • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nötskrika.
Nötskrika.Foto: Pressens Bild

Jag är också stolt skogsägare och lantbrukare, van att klara mig med påhittighet och vill förvalta skog och mark till nästa generation. Frågan är hur jag ska överleva med olika påhopp och påfund som vissa politiska partier och myndigheter kommer med. Några exempel:

1. Livsmedelsverket gjorde nytt regelverk för slakterier. Bland annat höjdes tillsynsavgifter rätt rejält både för stora och små slakterier. Nytt blev också att man ska skicka in en halvårsplanering på slakt. För ett litet slakteri med stor andel legoslakt åt småproducenter av lamm, gris och ungnöt är det en planering som inte går att göra. Därför har ett antal småslakterier lagts ner. Följden blir svårt för mindre köttproducenter med planering och även längre transporter till andra slakterier.

Annons

2. Som Eko-bonde bör jag köpa in nya ekologiska djur till min besättning när jag behöver det. Men på grund av avstånd och ”rätt” avelslinjer har jag fått köpa in ett eller två konventionellt uppfödda djur. Det blev ändring på detta från den 1 januari 2022. Nu måste jag skicka in en dispensansökan till Jordbruksverket för att få köpa in konventionellt uppfödda djur. Kostnaden för detta är 1400 kronor plus 150 kronor i administrativ avgift per djur. Detta måste göras INNAN man eventuellt ska köpa djuren. Tänk om man sedan inte kommer överens med säljaren? Vem tar pengarna då? Mer byråkrati och pappersarbete till ingen nytta. Ändå har den politiska ledningen lovat mindre administration för lantbrukarna.

3. Jag är skogscertifierad i både FSC och PEFC. Mycket miljöhänsyn ska tas vid arbete i skogen enligt dessa regler, det är på många sätt bra. Nu kommer ett nytt förslag från Skogsstyrelsen som går ännu längre i att försvåra för skogsägare. Enligt förslaget ska skogsägare ut i skogen och se vad det finns för djur, fåglar med mera som kan störas vid till exempel avverkning. Det gäller ALLA fåglar, till exempel vanliga nötskrikor, skator, talgoxar med mera. Diverse organisationer såsom Greenpeace och Naturvårdsverket jublar säkert. Men skogsägare förfasas. Ännu en gång blir äganderätt och brukande av skog ifrågasatt. Helt orimliga regler läggs som en blöt filt över mark- och skogsägare med följd att det blir svårare att bruka marken och bidra till hållbar matförsörjning, hållbara skogsprodukter et cetera. Detta med olika partiers goda minne.

Detta var bara ett litet axplock av skyldigheter och byråkratiska saker som man måste efterleva som skogsägare. ”Sätt en smålänning på en klippa och han vet hur han ska överleva”. Frågan är hur länge och till vilket pris med dessa regler?

Anders Mårtensson, Göteryd

Annons
Annons
Annons
Annons