Annons

Slit kronan av Kung Alkohol

I många sammanhang har alkoholen fått en närmast kunglig eller rent av helgonlik status. Men varken krona eller gloria kan gömma undan de rysligheter som man kan hitta i skuggan av flaskorna. För de kroniskt alkoholiserade är kapsylen av sedan länge. Där är glas bara till för att kanske någon gång försöka hålla skenet uppe. Här klunkas det direkt ur flaskan och färden går allt raskare utför.
Insändare • Publicerad 8 juni 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Räddning blir kanske så småningom att göra drivmedel av alla alkoholdrycker. Ett tanklock i stället för en krona, det vore ju toppen”, skriver Gunnar Holmström.
”Räddning blir kanske så småningom att göra drivmedel av alla alkoholdrycker. Ett tanklock i stället för en krona, det vore ju toppen”, skriver Gunnar Holmström.Foto: MAXIM THORÉ

Annat är det med problemdrickaren som balanserar mellan gravt missbruk och beroende. Där kan det ännu en tid gå att dölja sanningen. Mest är vederbörande ute för att lura sig själv. De nära i omgivningen vet redan sanningen och far illa av oro, medan de som finns utanför den personliga cirkeln kanske fortfarande låter sig luras.

Det stora problemet är nog ändå den allmänna attityden till alkohol. Ständigt kan man se rapporter och undersökningar som framhåller positiva effekter av alkoholhaltiga drycker. Stora reportage om svenska vingårdar och ölbryggerier är tätt återkommande i dagspress och andra media. Vetenskapliga och seriösa undersökningar som i stället påtalar att även små mängder alkohol har skadlig effekt kommer i skymundan.

Annons

Av att stora bryggerikoncerner gör stora annonskampanjer för att tala om det alkoholfria ölets goda smak och allmänna förtjänst dras inga slutsatser. Nervgiftet alkohol är farligt, så att minska eller nästan ta bort alkoholhalten i öl och vin börjar få ett kommersiellt intresse. Alkoholfritt brännvin är ju bara vatten och alkoholfri konjak till exempel är ju ren druvjuice, men det är ju inte tillnärmelsevis så mycket pengar i försäljningen av alkoholfria drycker som i sprit, vin och alkoholstarkt öl.

Det handlar om många miljarder och kanske triljoner som världens ”giftfabriker” omsätter varje år. I Frankrike, Spanien, Italien och Nya Zeeland är inkomsterna från vin enorma och oerhört viktiga för dessa länders ekonomi. Bakom de fyra största vinproducerande länderna finns många fler vars ekonomi bärs upp av att tillverka och sälja vin och andra alkoholdrycker.

Det är alltså inte konstigt att det finns starka intressen för att putsa Kung Alkohols krona blank. De inom läkarprofessionen som försöker varna för riskerna med även små mängder alkohol har svårt att göra sig så hörda som vore nödvändigt. De senaste rönen gör en tydlig koppling mellan cancer och alkohol. Räddning blir kanske så småningom att göra drivmedel av alla alkoholdrycker. Ett tanklock i stället för en krona, det vore ju toppen!

Gunnar Holmström i Väckelsång, konstnär och beroendeterapeut

”Det stora problemet är nog ändå den allmänna attityden till alkohol. Ständigt kan man se rapporter och undersökningar som framhåller positiva effekter av alkoholhaltiga drycker.”
Annons
Annons
Annons
Annons