GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stoppa utbyggnaden av vindkraftverk

Frågan om utbyggnad av vindkraftverk är större än de aktuella i Urshult och borde stoppas tills man utrett de framtida reglerna för var vindkraftverk får placeras.
Insändare • Publicerad 18 januari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Stanna upp nu – gör om och gör rätt – så blir det bra förutsättningar för en vindkraftsutbyggnad i framtiden”, skriver Thage Davidsson.
”Stanna upp nu – gör om och gör rätt – så blir det bra förutsättningar för en vindkraftsutbyggnad i framtiden”, skriver Thage Davidsson.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är märkligt att det tas för givet att landsbygden skall förse städer och tättbebyggda områden med el utan att själva få bestämma var eventuella vindkraftverk skall ligga. Det naturliga borde vara att de placerades nära, där den mesta elkonsumtionen sker, det vill säga i eller i anslutning till städer och större samhällen. Ett tiotal borde rimligtvis i så fall placeras inne i Växjö, undrar hur det skulle tas emot av de närboende?

Jag kan ta ett exempel på lyckad utbyggnad av vindkraftverk från den lilla orten Äppelbo i Dalarna. Där bildade man ett vindkraftsbolag och de närboende fick teckna andelar i det. Sen byggde man vindkraftverken på berget Hundflen på behörigt avstånd från samhället och den el som produceras går direkt in i ledningarna och avlastar det befintliga nätet för de som tecknat andelar i bolaget. Det är ett bra exempel på att det kan fungera, om de närboende själva får avgöra var vindkraftverken skall placeras.

I en insändare om projektet i Målajord utanför Rottne hävdades att den el, som produceras inte kommer Sverige till del utan förs över till Tyskland av projekteringsbolaget. Är det så måste det till en lagändring så att detta stoppas.
Jag föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning om var de framtida vindkraftverken får placeras och att de kringboende får ett avgörande inflytande för dess placering. Det är ytterst viktigt att vi i framtiden kan ha folk boende på landsbygden, då det är avgörande för vår livsmedelsförsörjning och skötsel av koldioxidätande skogar.

Det finns ett flertal partier, som har realistiska planer på hur vi skall tillgodose det framtida elbehovet, men tyvärr tillhör inte Miljöpartiet den skaran, då deras politik hotar att avfolka landsbygden och skapa elbrist i framtiden.

Så stanna upp nu – gör om och gör rätt – så blir det bra förutsättningar för en vindkraftsutbyggnad i framtiden.

Thage Davidsson, Växjö

”Ett tiotal borde rimligtvis i så fall placeras inne i Växjö, undrar hur det skulle tas emot av de närboende?”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.