Annons

Stora förseningar på busslinje 1

Insändare • Publicerad 20 januari 2012

 Varför uppkommer så stora förseningar på Växjös busslinje 1? Det är inte ovanligt att, efter en lång väntan, så kommer tre bussar samtidigt. Den första är tjugo minuter försenad, den andra tio minuter försenad, och den tredje i sådär rätt tid eftersom de två föregående har plockat upp alla passagerare.

När jag flyttade till Växjö 1990 tog bussarna en kvart mellan Kronobergsgatan (dåvavande “centrum”) och Teleborg. Sedan dess har det tillkommit inte mindre än fem nya rondeller, tre signalreglerade korsningar, och ett mycket stor inflyttning längs linjen vilket gör att hållplatsuppehållen blir både fler och längre. Häromdagen tog jag tid vid Teleborgs Centrum mot stan – i hela fyra minuter stod bussen helt still medan folk klev på och fumlade med sina kort och köpte biljetter. Inte blev det bättre när en äldre dam dessutom ville ladda sitt kort och hade svårt att få upp börsen ur sin kärra. Inklusive uppehåll vid samtliga hållplatser utom Kampen, plus trafikstockningarna ned mot Sigfridsrondellen, var bussen tolv minuter försenad vid ankomsten till Resecentrum. Ohållbart, men inte förvånansvärt!

Annons

Så, hur ser tidtabellen ut idag? Jo, Länstrafiken planerar fortfarande efter premissen att, trots nykomna trafikhinder och längre hållplatsuppehåll ska bussarna ändå klara sträcken på precis samma tid som för 22 år sedan, och beställer antalet fordon därefter. Det håller inte, det har vi bevis för dag efter dag. Skall man kunna lita på att bussarna går efter tidtabellen så måste körtiden utökas, även om det kostar en buss till på linjen. Snålheten bidrar!

För att minska uppehållstiden vid hållplatserna i stadsnätet vill jag föreslå vidare att endast kontantbetalning för den aktuella resan tillåts. Kortladdning med mera kan skötas antingen via dataskärmen eller vid Resecentrum, som nästa alla passerar dagarna innan kortet är helt urladdat.

DRABBAD RESENÄR

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons