Straffa kriminella, inte missbrukare

IOGT-NTO skriver den 17 februari 2023 att knarkandet tycks ha blivit en accepterad del i vår kultur.
Replik • Publicerad 20 februari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag förespråkar ett samhälle där vi straffar de riktigt kriminella snarare än den som inte tackade nej, skriver
Jag förespråkar ett samhälle där vi straffar de riktigt kriminella snarare än den som inte tackade nej, skriverFoto: Robin Haldert / TT

Det går inte att undgå den självbelåtenhet som organisationen ger uttryck för när man ständigt ger sig på de enskilda människorna med hjälpbehov.

Det vore mer än hälsosamt ur samhällssynpunkt om den svenska diskursen gick mot ett håll där vi lade mer tid på att rikta insatser mot de enskilda droganvändarna snarare än resurser åt att straffa dem. De riktigt kriminella är drogförsäljarna. Ändå går oproportionerliga resurser hos polismyndigheten och domstolsväsendet till att straffa den enskilde som behöver komma till bukt med sitt missbruksproblem.

Den ordning som IOGT-NTO förespråkar, och kanske utan att själva inse det, har effekten att problemen i samhället kommer att växa. Vi har testat IOGT-NTO:s lösning med att propagera à la reefer madness genom att tala om för tolvåringar att hasch och alkohol är gift som dödar och därför måste undvikas helt. Vi måste tänka om med lösningar som snarare bygger på öppenhet, ärlighet och vetenskapligt stöd. Så länge samhället bedriver krig mot enskilda missbrukare kommer vi aldrig komma till bukt med problemet.

Jag förespråkar ett samhälle där vi straffar de riktigt kriminella snarare än den som inte tackade nej.

Min ståndpunkt i övrigt går att läsa från den 20 januari 2022 under rubriken ”Det får aldrig bli fel att sluta knarka!”

Niklas Nyström, samhällsdebattör

”Det vore mer än hälsosamt ur samhällssynpunkt om den svenska diskursen gick mot ett håll där vi lade mer tid på att rikta insatser mot de enskilda droganvändarna snarare än resurser åt att straffa dem.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.