Annons

Tack för omsorgen från tacksam patient

Biskop Elis Malmeström (1895-1977) kom till Lund, mötte några teologie studerande och sa: ”Ni läser väl Manifestet, pojkar! Det måste man. Annars förstår man ingenting.”
Insändare • Publicerad 7 juli 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att en biskop manar till läsning av Marx och Engels kanske kan förvåna, men biskopen visste, att analysen i Kommunistiska Manifestet handlar om hur alla heliga värden förvandlas. Till sist blir också läkaren och prästen lönearbetare. Så har det blivit, men från min sjukhussäng (på grund av covid-19) ser jag också något mera. Kompetent sjukvårdspersonal tar hand om sina patienter med personlig omsorg. Det är rörande och något som går utöver själva lönearbetet. Här är människor som slår vakt om heliga värden, en slags motståndsrörelse. Sådant märker en patient – eller kanske bättre: sådant avsätter meningsfulla spår i människor.

”Kall” kallas det hela på kristet språk. Vad får sjukvårdspersonalen i gengäld – utöver lön? Kanske en mening med livet, för livet får en mening, först när det blir ett liv för andra. I tider som dessa är det både tid att tala allvar och säga det enkla tacket till sjukvårdsfolket/omsorgsfolket.

Dag Sandahl, patient och docent

Annons
Annons
Annons
Annons