Annons

Tänk om Putin var en kvinna och hette “Puttina”

Hur skulle världen då se ut? Skulle det vara krig, ovänskap och elände?
Insändare • Publicerad 9 april 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Foto: Mikhail Klimentyev

Det är ju allmänt känt att ett kvinnligt ledarskap består av eftertanke, hon frågar varför då, hon är prestigelös, hon tänker innan hon öppnar munnen, hon kan ta en motgång, hon har en helhetssyn, hon har känslor och har en bra intuition för saker och ting samt vågar ta ansvar!

Ett manligt ledarskap består av att mycket går fort men blir oftast fel, han gör en sak och tänker sedan, säger någon ”Följ mig!”, då gör han det utan att tänka, han vill leda och ha makt, han vill vinna och vara bäst, han är känslig för kritik, han blir lätt tjurig men han glömmer snabbt och han vill snabbt gå vidare.

Annons

När jag har varit på olika möten där männen har dominerat i antal kan mötet ibland kännas ganska tröstlöst då männen, “tupparna”, ska försöka överträffa varandra och sitta och vifta med sina fjädrar för att på så sätt visa hur duktiga de är. Det kan då bli ganska långa och tråkiga möten!

I möten där en eller flera kvinnor är närvarande så viftar “tupparna” än mer på sina fjädrar för att försöka visa den närvarande kvinnan, “hönan”, vem som är dominerande, störst och vackrast. Kvinnan sitter lugnt och beskådar skådespelet tills hon får ordet! Då säger kvinnan hur det ska vara, hur problemet ska lösas och visar med eftertänksamhet på vilka konsekvenser beslutet kommer att bli. Männen, “tupparna”, runt bordet tystnar och beslutet blir oftast det som kvinnan, “hönan”, sa.

I en hönsgård, utan tupp, är det oftast lugnt och skönt! Släpp in en tupp i hönsgården så blir det ett herrans liv. Släpp in två tuppar i hönsgården så blir det krig och tupparna försöker hacka ihjäl varandra. Det finns tyvärr stora likheter i den mänskliga världen.

Putin är en tupp och han vill imponera på de som finns allra närmast honom och imponera på/för alla de tuppar som dominerar inom EU och Nato samt för alla regeringschefer som också består av mest tuppar. Putin vill vara “stortuppen” med makt över det mesta. Detta gillar inte de andra tupparna som också strävar efter att vara “stortuppen.”

I Sverige börjar vi förstå att det kvinnliga ledarskapet är något vi ska sträva efter! De flesta av våra politiska partier har nu en kvinnlig partiledare. Endast ett par partier har manligt ledarskap. Skillnaden mellan de olika partierna börjar bli märkbara då den kvinnliga intuitionen, eftertänksamheten och kloka tankar blir mer synbara medan de manliga partiledarna försöker synas genom att mer vifta på sina fjädrar och försöker hävda sin rätt. Det kan ibland kännas löjligt!

På sikt får vi hoppas att de flesta partierna har kvinnliga partiledare, dock inte manhaftiga sådana, för att vi ska få en tryggare, fredligare och mänskligare värld.

En värld klarar sig bra utan männen, med några få undantag då vi är bra att ha. Kvinnan är vår garanti för Moder Jords överlevnad. En kvinna tar ansvar och står upp för sina nära och kära, sin grupp eller sitt land.

Tidigare sa man att bakom varje framgångsrik man stod det en förvånad kvinna. I framtiden hoppas jag att det bakom varje kvinna står det en stolt, ej förvånad, lycklig man!

Om Putin hade varit en kvinna, en ” Puttina,” så hade det aldrig blivit något krig!

Bli inte Putt, inte heller en Putin utan sträva mot att få en ”Puttinas” egenskaper!

Tankar av Thomas Klüft, senior adviser

Annons
Annons
Annons
Annons