Annons

Tänk utanför boxen, men hoppa inte i galen tunna!

I en debattartikel i Smålandsposten den sjunde januari så pläderar Robert Berg, vd för ComfortZone, för att man ska avveckla fjärrvärmen när miljonprogrammens bostäder nu ska renoveras och som står inför stora underhållsåtgärder.
Replik • Publicerad 10 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Värmepump.
Värmepump.Foto: Patric Söderström

Förslaget består här i att dessa bostadsområden nu ska uppvärmas med värmepumpar i stället för fjärrvärme som benämns som ”döende teknik och som passerat sitt bäst före-datum”. Man ställer sig undrande över hur denna ekvation ska gå ihop? Förslaget innebär nämligen att man ska gå från värmesystem, som till stor del består av restavfall från skogen och träflis, till att i stället värma upp husen med elvärme! Antalet fjärrvärmeverk som drivs med olja i dag är nog försvinnande få.

Vad jag har lärt mig är att värmepumpar är mycket energisnåla och effektiva, men det svenska problemet är att vi har alldeles för lite elproduktion i det här landet. Enligt min kunskap så är det så att värmepumpar drivs av vår nu mest omdebatterade bristvara, nämligen el. Detta trodde jag vara välkänt för även alla värmepumpstillverkare, men det verkar faktiskt inte ha slagit igenom överallt?

Annons

Dessutom så är det så att fjärrvärmen ofta produceras i kraftvärmeverk, där man producerar el tillsammans med fjärrvärme. Fjärrvärme ska naturligtvis användas på bästa sätt där det finns tät bebyggelse och ledningarna blir korta. Värmepumpar är mycket lämpliga att använda där det blir alldeles för glesa nät för att fjärrvärmen ska kunna konkurrera.

Således är rådet att slopa fjärrvärmen och i stället satsa på elvärmda bostadsområden ett mycket dåligt råd och man genomskådar detta mycket enkelt om tänker inom boxen och inte hoppar i galen tunna.

Att gå över till elvärme och på köpet få minskad elproduktion är inget bra råd utan ett riktigt dåligt råd.

Nils Fransson, liberal debattör

Annons
Annons
Annons
Annons