Annons

Tankar och åsikter från Nöbbele skola

Insändare från elever i fjärde, femte och sjätte klass på Nöbbele skola.
Insändare • Publicerad 10 juni 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nöbbele skola.
Nöbbele skola.Foto: Hilda Frankki

Mer mat som barn gillar!

Jag är en elev som oftast är hungrig vid lunchtid. När jag går ner till matsalen och ser maten blir jag besviken då maten ser väldigt oaptitlig ut. Det är oftast inte den mat som serveras som det står på matsedeln. Till exempel en dag när det var kebab på matsedeln var det kycklingbitar med krydda på och inte kebabkött vilket gjorde mig besviken. Jag ser oftast i matsalen att väldigt få personer äter av maten. För det första behöver alla barn äta mat för att få energi för att orka jobba i skolan på lektionerna för att få bra betyg och kunskap. För det andra tycker jag att de som bestämmer över maten ska ha mer svensk husmanskost som barn är vana vid som till exempel kött med potatis. Maten som serveras i dag är oftast grytor med grönsaker som barn inte gillar. Och till sist så är salladen också blandad som till exempel kan det vara gurka blandat med oliver som många barn inte tycker om. Dessutom är salladen en viktig del av barnens kost.

Mer kött

Fel med Nato

Annons

Många anser att det är bra att gå med i Nato eftersom de kan försvara oss mot krig. Men jag ser inga fördelar egentligen att gå med i Nato.

Det pratas mycket om Nato och Rysslands hot gällande Nato. Ryssland hotade Sverige och Finland att inte gå med i Nato för att då skulle man stänga av naturgasen till Finland och börja använda kärnvapen. Ryssland skulle sluta sälja el överhuvudtaget.

För det första behöver Sverige inte Nato eftersom alla länder i Europa ändå skulle försvara oss för ifall till exempel Ryssland skulle ta över Sverige så skulle de skjuta bomber ner över Europa.

För det andra så blir Sverige mycket fattigare. Då pratar jag inte om vad medlemskapet kostar utan att en av Sveriges resurser är vapen. Vårt land får mycket pengar på stridsflygplan och vapen, men när Sverige går med i Nato får vi inte sälja vapen för då får vi köpa vapen från Nato i stället och ge våra vapen till Nato. Det är därför Frankrike vill lämna Nato. Då får vi inte in pengar men vi får betala för något som vi innan tjänat mycket pengar på. Sverige har sålt stridsflygplan till många kronor.

Exempel: Försäljningen av Saab 39 Gripen. Svenska staten, genom Försvarets materielverk (FMV). Totalt beställdes 204 flygplan i tre del serier. I delserie 1 beställdes 30 st JAS 39A. I delserie 2 beställdes 96 st JAS 39A och 14 st JAS 39B. I delserie 3 beställdes 50 st JAS 39C och 14 st JAS 39D. Flygplan Saab AB har sålt flygplanet till Sydafrika, som 1999 beställde 28 st Saab 39C/D Gripen, varav nio tvåsitsiga. (Enligt Wikipedia den 31 maj)

För det tredje så har många varit rädda för Gotland men Lettland, Estland och Litauen är med i Nato och nu när Finland ska gå med också är det inget hot mot Gotland. När Estland, Lettland och Litauen var med i Sovjetunionen då var det ett hot men inte nu.

Avslutningsvis vill jag säga att vi behöver inte Nato, vi har redan skydd och säkerhet utan att betala pengar. Nu får ni tänka innan ni röstar ja utan att veta konsekvenserna. Vill ni verkligen betala pengar till nåt vi inte behöver?

Den smartaste svensken alive

Lärare har för mycket makt!

Vi har nu en uppgift att skriva en insändare som vi ska skicka in till Smålandsposten. Det här är min insändare. Jag tycker att elever som gör sin första insändare i sitt liv borde kunna välja om man ska skicka in till tidning. Vissa kanske inte ens vill skriva en, inte vill uttrycka sin åsikt eller skriva om något man brinner för. Insändaren ska i vilket fall skickas in men det är inte jag som bestämmer, det är min lärare. Lärare har för mycket makt. Ett exempel när lärare har för mycket makt är när man har en uppgift att skriva en text, du visar texter för din lärare som tycker att den inte är “bra”. I stället för att hjälpa dig göra den bättre så ber de dig att göra om eller sudda och skriva om de mesta. Allt jag gör betygsätts och tänk om det jag skriver om påverkar mitt betyg.

Av: Mig

Allas lika värde

Annons

Många tror fortfarande att folk har lika mycket värde, men är det verkligen så?

Jag tycker att det är bra att man får vara den man är, till exempel om man är en tjej får man vara ihop med en tjej, och om man är kille får man vara ihop med en kille och det är inget fel på det. För det första är det inte okej att vissa personer inte accepterar att man är mörkare än andra. För det andra: Vissa personer tycker det är konstigt att man har nån diagnos eller har svårare för vissa saker, och det är inte okej för alla är lika mycket värda. Allas lika värde finns inte i andra länder till exempel. Två män får inte gifta sig eller två tjejer och man får inte adoptera barn. Så vad tycker du, är det verkligen jämställt?

Bryr sig om alla

Stäng inte Linneryds badhus!

Tänk att du och din familj ska till Linneryds badhus men så får du reda på att det är stängt. De kanske ska göra om det till ett gym. Det gör mig ledsen och frustrerad. För det första kunde barn ha lärt sig att simma, för det andra får inte ens barn vara på gym. Närmaste badhus för oss som bor i Linneryd och Broaryd blir Tingsryd och det tar ungefär 20 minuter dit. Bensinen är dessutom dyr. Jag vill att de ska öppna badhuset igen för att det är ett mysigt badhus som ligger nära mig.

En tjej som gillar att simma

Annons
Annons
Annons
Annons