Annons

Tankeexperiment med stormarknaderna

Stormarknaderna växer utanför städerna samtidigt som stadskärnorna utarmas och butikslokaler står tomma. Och så har vi en näthandel som växer sig allt större och i sin tur hotar stormarknaderna.
Insändare • Publicerad 2 december 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att använda Grand Samarkand i Växjö till livsmedelsproduktion i stället för försäljning är ett förslag från signaturen ”Varför inte?”
Att använda Grand Samarkand i Växjö till livsmedelsproduktion i stället för försäljning är ett förslag från signaturen ”Varför inte?”Foto: Christian Hylse

Stormarknaderna medför en hel del bilkörning och näthandeln genererar ändå fler transporter av alla möjliga slag, inte minst returer inberäknade. Vad kostar inte detta klimatet?

Jag fick en idé: Butiker i stadskärnorna skulle kunna presentera sitt sortiment i alla storlekar och färger et cetera. När kunden har provat, klämt och känt på varan (eller vad som nu krävs), gör butiken en beställning på de samlade önskemålen. Butikerna skulle knappt behöva några lager, det skulle innebära mindre butiker med lägre hyror. Och då så klart möjlighet för flera olika butiker. Och inte minst: färre transporter i färre led.

Annons

De övergivna stormarknaderna då? I ett tv-program rätt nyligen kunde man se hur en familj hade omvandlat sitt garage till livsmedelsproduktion. Man hade ett stort akvarium med matfiskar och en avsevärd produktion av grönsaker. Vattnet från akvariet blev gödselvatten för växterna och det genom en sandbädd renade vattnet återfördes till akvariet. Det ljus som förstås behövdes kom via ledlampor (om inte dagsljus). Man håvade in en fisk lagom till middagen och skördade sina grönsaker direkt.

Tänk vilken livsmedelsproduktion det skulle kunna bli på Samarkand till exempel! Och därifrån förhållandevis betydligt kortare leveransvägar till livsmedelsbutiker och saluhallar. Vansinniga ideér? Vet inte, men som det fungerar just nu så verkar det knappast vettigt. Det finns kanske redan någonstans?

Varför inte?

Annons
Annons
Annons
Annons