Annons

Tiggare har rätt till värdigt liv

När jag var på Alme­dalen i Visby första veckan i juli 2014 på politikervecka hände det något som gjorde starkt intryck på mig.
Insändare • Publicerad 12 augusti 2014

Eftersom jag inte hade barnomsorg den veckan så hade jag mina barn med mig. Under veckan var jag en del vid Östercentrum för jag hade öppen talartid där. Där fanns tiggare. Ett av mina barn hade svårt att se tiggarna hungriga och törstiga så barnet gav dem vatten och mat.

Det var en hektisk vecka men mitt i det fanns tiggare. Barnen och jag pratade log till tiggarna sa hej och gav någon frukt eller lite vatten dagligen. Det var i stort sett till tre till fyra tiggare i Visby på öster centrum varje dag under veckan.

Annons

Jag valde inte att ge av mina pengar men jag valde att ge alla min uppmärksamhet. Tiggarna var relativt osynliga på Östercentrum mitt i valårets Almedalsvecka. Det intrycket finns kvar hos mig. Sorgen i mitt barns ögon då hon såg att tiggarna var hungriga och törstiga. Glädjen i mitt barns ögon då hon fick ge lite mat till någon som sa att hon var så hungrig. Tiggaren som fick maten och vattnet blev så glad

Tiggare finns överallt i Sverige nu. I Malmö, Göteborg, Stockholm, Visby, Osby och Älmhult.

Vad gör vi? Vad gör politiken? Hur kan vi organisera oss för att hjälpa? Hur kan vi ge tiggare och alla medborgare en värdig, dräglig tillvaro? För visst är det så att vi vill att alla i vårt land ska vara mätta? Ingen ska ha vätskebrist? Visst är det så att alla ska ha tak över huvudet?

Kyrkan, organisationer personer med civilkurage finns i alla byar och städer. Det är en glädje att höra att det finns byar och städer som organiserat insamlingar av kläder och mat till flyktingar, tiggare och nödställda.

Alla har rätt att finnas till och jag skulle bara ville säga tack till alla er som valt av lägga tid och engagemang på att hjälpa människor i nöd som finns i vårt land. Tillsammans kan vi stötta tiggare! Tillsammans kan vi hjälpa varandra.

ANNA-KARIN BENGTSSON (MP)

Riksdags- och kommunfullmäktigekandidat Älmhult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons