Annons

Tiotusentals svenska företag hamnar i svårigheter våren 2021

Jag är före detta revisor och vet hur de ekonomiska processerna ser ut i minsta lilla detalj. Jag vet i förväg vad som kommer att ske våren 2021 och det tänker jag berätta om för alla er nu.
Insändare • Publicerad 2 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förlorade pengar för näringsidkarna är definitivt förlorade pengar och det kommer i dagen våren 2021 när alla bokslut upprättas, skriver Teuvo Broström.
Förlorade pengar för näringsidkarna är definitivt förlorade pengar och det kommer i dagen våren 2021 när alla bokslut upprättas, skriver Teuvo Broström.Foto: Jessica Gow/TT

Alla företag som har haft problem under 2020 på grund av coronasmittan och förlorat pengar har ännu inte gjort bokslut för 2020. Det sker per 31 december 2020 och då gäller Robban Brobergs gamla sång: Det som göms i snö det kommer upp i tö.

Vad menar jag med det? Jo du, det ska jag förklara nu. Tiotusentals företag i Sverige inom taxi, turism, restaurang, hotell, kultur etc har tappat en massa inkomst under 2020 och den får de aldrig igen. Förlorade pengar är förlorade pengar och de kan inte ta igen det. Vi konsumenter kan inte nu åka taxi i onödan eller äta dubbla luncher eller bo på hotell utan behov. Förlorade pengar för näringsidkarna är definitivt förlorade pengar och det kommer i dagen våren 2021 när alla bokslut upprättas.

Annons

Det stora problemet är alla regelverk kring det egna kapitalet. Tiotusentals bolag kommer att få beskedet: Ditt egna kapital är förbrukat. Du har nu följande alternativ:

• Sätt in av egna pengar i bolaget tills aktiekapitalet är återställt.

• Eller driv businessen vidare under personligt betalningsansvar.

• Gör du inget av det så måste du likvidera bolaget eller begära dig i konkurs.

Det är grymma fakta! Och revisorernas uppgift är att se till att alla bolag lever efter det. Har du massa pengar privat som du kan sätta in i bolaget så är det ju frid och fröjd, men bara om du tror att det går att driva verksamheten vidare med vinst framöver. Om inte, så är det ju bättre att låta bli och behålla sina privata pengar. Samma resonemang gäller naturligtvis vad gäller att driva verksamheten vidare under personligt betalningsansvar. Det kan man ju göra endast om man tror att det kommer att gå med vinst framöver.

Vad gemene man inte förstår är den vånda som företagarna upplever. De kan inte andas, de sover dåligt om nätterna. Deras värsta farhågor kan ju besannas: bli utblottad, förnedras, tvingas sälja huset. Och lever de i förhållanden så sliter det på förhållandena så pass att många inte klarar det.

Finns det någon lösning då? Ja, att staten skänker pengar till de företag som annars hade gått under. Eller att släkt och vänner gör det i stället.

Teuvo Broström, Axhult

Annons
Annons
Annons
Annons