Annons

Trafiken till Karlskrona viktig för Kronoberg

I en insändare och i artikel den 5 december kan vi läsa om busstrafiken, som kompletterar tågen för resande Växjö–Karlskrona. Det framställs som att Länstrafiken Kronoberg och politiken i länet, inte har intresserat sig för trafiken. Det är fel, skriver Sven Sunesson ordförande i trafiknämnden i regionförbundet.
Insändare • Publicerad 18 december 2013
Sven Sunesson.
Sven Sunesson.Foto: Bosse Vikingson

Vi är angelägna om en bra trafik österut och har under flera år arbetat för att komma ned i en restid på nära en timme både till Kalmar och Karlskrona från Växjö/Alvesta.

Vår åsikt är att denna målsättning uppfylls bäst genom en tät Öresundstågstrafik och har också arbetat långsiktigt för en utökning av denna.

Annons

Blekinge och Kalmartrafiken vill satsa på ett nytt Krösatågsystem, med mer långsamma tåg, som stannar på flera stationer. Vi respekterar denna uppfattning och noterar att mellan Emmaboda och Karlskrona startade denna trafik den 15 december och till Kalmar förmodligen om ett halvår.

I samband med omläggningen från buss till tåg mellan Emmaboda­ och Karlskrona, har ett par anslutningar till Öresundstågen försvunnit. Detta har vi på Länstrafiken Kronoberg inte blivit informerade om och har därför inte kunnat reagera på förrän tidtabellen kom ut.

Vi har efter ett antal diskussioner med våra grannlän kommit överens om att komplettera tågen med buss där anslutning saknades och att de principer vi alltid tillämpar gäller även här, det vill säga att var och en betalar trafik i eget län.

Vi kommer under början av 2014, på initiativ av Kronoberg, träffa Kalmar och Blekinge län för att diskutera hur vi utvecklar trafiken i framtiden. Vi hoppas att vi kan bli överens om en bra kollektivtrafik mellan Kalmar-Karlskrona och Växjö/Alvesta i framtiden.

Sven Sunesson (C)

ordförande i trafiknämnden, Regionförbundet Södra Småland

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons