Annons

Tvinga inte ut elsparkcyklarna bland bilarna

Jag är 83 år och har bara hyrt elsparkcyklar 14 gånger. Så jag vet inte så mycket om sådana. Men de är enkla att köra, jag kom fram dit jag ville. De stod där de skulle, bara att kolla på kartan. Billiga är de. Jag fick betala allt själv.
Insändare • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
83-årige Anders Ekberg gillar inte de nya reglerna för elsparkscyklar.
83-årige Anders Ekberg gillar inte de nya reglerna för elsparkscyklar.Foto: Christine Olsson

Nu snart kommer två förbud för elsparkcykeln. Det ena gäller parkeringen, den ska bara ske där kommunen bestämmer platsen. Alltså inte där jag vill finna den. Eller ställa den.

Det andra förbudet gäller att den inte längre får köra bland andra som också tar sig fram långsamt. Nu snart ska elsparkcyklar tvingas ut bland bilarna. Men de är snabba och hårda. Föraren i bilen sitter säkert. Men så är det inte för den som kör elsparkcykeln. Positionen är hög, lite vinglig för det är detta som gör att den kan köra på två hjul. Som är små. Därför måste den som kör undvika gropar. Skaderisken är mycket högre än att sitta i bilen. Det är därför fel att flytta denna körning till vägbanan. Den trafiken är farlig.

Annons

Kommunalrådet Anna Tenje är belåten med dessa nya förbud. Det förstår inte jag. Hon kan enkelt göra ett tillägg i kommunens regler. Bara att tillåta elsparkcyklar även bland gående. Där det saknas särskild cykelväg. För det kan inte ligga i hennes intresse med skador ute i vägbanan. Där tar de illa. Kan vara sista skadan. Den eviga.

Hon log belåtet på bilden i Smålandsposten. Jag anser att hon borde vara orolig. Väldigt orolig för det hon vill införa här i staden. Hon kan ändra om hon vill.

Anders Ekberg

”Nu snart ska elsparkcyklar tvingas ut bland bilarna. Men de är snabba och hårda. Föraren i bilen sitter säkert. Men så är det inte för den som kör elsparkcykeln.”
Annons
Annons
Annons
Annons