Annons

Utan läkare, ingen sjukvård!

Utan läkare, ingen sjukvård! Därför är det allvarligt att en enkät från Läkarförbundet visar att nästan häften av läkarna i Kronoberg senaste året funderat på att byta arbetsplats på grund av arbetsbelastningen och 22 procent att helt lämna yrket.
Insändare • Publicerad 20 september 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt Järhult föreslår att Läkarföreningen gör en detaljerad studie, en omfattande enkät och klarlägger varför medlemmarna vill byta arbete eller bryta upp från regionen.
Bengt Järhult föreslår att Läkarföreningen gör en detaljerad studie, en omfattande enkät och klarlägger varför medlemmarna vill byta arbete eller bryta upp från regionen.Foto: Elvedin Basic

Nu får man ta en facklig parts påståenden för vad det är. Läkarna har ju funderat men ännu inte gjort slag i saken. Det intressanta är emellertid att Kronoberg upplevs som sämst i landet. I Kalmar vill bara hälften så många byta arbetsplats. Varför?

När Hälso-och sjukvårdsdirektören tillfrågas i SVT:s lokala nyheter den 26/8 ges ett intetsägande svar: ”Vi ska jobba vidare med frågan”. Inte ett ord om varför Kronoberg sticker ut eller något lösningsförslag.

Annons

Vantrivseln beror bland annat på en toppstyrning och att anställda inte är delaktiga inför beslut. Läkarföreningen har signalerat det tydligt i sjukhusfrågan men det gäller lika mycket digitaliseringens införande över huvudet på patienter och personal. Även i andra frågor är detaljstyrningen extrem och regionen utmärker sig genom att tjänstemannaväldet expanderat med 77 procent 2010–21, långt mer än läkare och sköterskor.

Regionledningen har efter valet möjlighet till en nystart. Är man beredd att minska tjänstemannaklassen till förmån för vårdanställda så att löner och rekrytering kan förbättras? Hur mycket? Ett flertal andra regioner har skurit ner i byråkratin.

Vantrivseln kan också bero på hotet om ekonomisk katastrof för regionen till följd av Räppebeslutet. Det kommer inte bli några pengar kvar till personalvård och ökad volym av vårdanställda eftersom alla ekonomiska kalkyler redan har spruckit. Detta till följd av kostnadsexplosionen för byggvaror, ökade räntor och kommande lågkonjunktur med minskade skatteintäkter. Då är det inte så konstigt att många läkare funderar på att byta jobb eller sluta.

En ytterligare alarmsignal, som torde spegla arbetsklimatet, är att Växjö, till skillnad från Ljungby, tappat några platser i Läkarförbundets AT-rankning. När redan anställda läkare överväger att sluta måste ju nya rekryteras.

Liberalerna har brutit sig loss från förra mandatperiodens allians i insikt att Räppesjukhuset kan välta regionens ekonomi och att vårdansvaret för befolkningen inte kan upprätthållas. Vänstern röstade emot det ogenomtänkta, överilade beslutet om bygge. Andra partier har fortfarande möjlighet att tänka om inför det slutliga avgörandet.

Med tanke på regionledningens yxskaftssvar i tv föreslår jag att Läkarföreningen själva gör en detaljerad studie, en omfattande enkät och klarlägger varför medlemmarna vill byta arbete eller bryta upp från regionen. Enkäten kan kompletteras med djupintervjuer och fokusgrupper. Får inte professionen i framtiden styra sin egen verksamhet riskerar Räppesjukhuset, om bygget fullföljs, att stå som ett personaltomt monument över Region Kronoberg.

Bengt Järhult, läkare, Ryd

Annons
Annons
Annons
Annons