Annons

Välj att gå istället för att köra bil i stadens centrum

Som 75-åring mår jag mycket bättre genom att gå ner till Växjö centrum och promenera runt där istället för att köra bil.
Insändare • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: LENA GUNNARSSON

Att gå är bättre för både hälsan och klimatet.

De senaste tio åren har jag haft en rad problem med hälsan. Generellt mår jag dock bättre när jag går långt varje dag. Jag föredrar i och för sig att gå i skogen istället för att gå bland bilar. När jag har ärenden i stadens centrum går jag drygt två kilometer från där jag bor till centrum och lika långt hem. Det känns bra.

Annons

Flera läkare har sagt till mig att jag mår bättre när jag går mycket.

Numera har jag en elbil, så det skulle inte förstöra klimatet för mina barnbarn om jag körde bil till centrum. Ändå känns det bättre att hålla centrum fritt från bilar. Det känns både säkrare och trevligare att gå i en stad utan biltrafik.

Elbilen använder jag istället för längre utflykter i naturen runt om i Sverige.

Ofta när jag går i centrum träffar jag goda vänner och vi stannar och pratar, vilket gör besöket i centrum extra trevligt. Om vi möts i biltrafiken skulle vi inte kunna prata med varandra.

Affärsmännen och restaurangidkarna skulle säkert tjäna på om fler av oss går till centrum istället för att köra bil. Jag har läst en forskningsrapport som säger att cyklister handlar mer än bilister. Det blir mer pengar kvar att handa för om vi undviker att köra med bilen.

När jag på senare år har tågluffat i stora delar av Europa har jag aldrig kommit till någon stad, där gågatorna varit så fulla med bilar som i Växjö. Här finns utrymme för kraftiga förbättringar och ökad trivsel.

Se till att gågatorna hålls bilfria utom på leveranstiderna på förmiddagen!

Lars Edqvist

”Se till att gågatorna hålls bilfria utom på leveranstiderna på förmiddagen!”
Annons
Annons
Annons
Annons