Annons

Var ska vi gå när vi bli sjuka?

Var och hur ska kronobergarna i framtiden få sin sjukvård? Regionprojektet har havererat sammanfattar Dagens Medicin (DM) 17 oktober. Jönköping, Örebro och många andra landsting vill inte bilda storregioner, då de upptäckt problemen. De bildar egna regioner precis som tidigare Halland och Gotland gjort. Snart är det bara Kronobergs politiska elit med Suzanne Frank (M) i spetsen som tror på stordrift.
Insändare • Publicerad 31 oktober 2012
Foto: 

Lustigt nog är detta parti nationellt synnerligen avvaktande till storregioner. Kronobergarna har aldrig tillfrågats om de vill mista sin identitet som smålänningar och inte ens i valplattformen 2010 framgick att Moderaterna tänkte ansluta Kronoberg till Skåne.

Det tyngsta argumentet mot en jättelik region är demokratin; att besluten i ännu högre grad än i dag kommer fattas över huvudet på medborgarna. Kronobergarnas intressen kommer föga beaktas i ett regionparlament som är inriktat på Öresundmetropolens tillväxt. Granskande medier som Smålandsposten kommer att marginaliseras liksom kommunernas påverkansmöjligheter i samverkan över huvudmannagränser i äldreomsorgen. Uppvägs ett sämre folkinflytande av vinster i storregionens innehåll?

Annons

Viktigaste är sjukvården. Att Kronoberg kommer avlövas sin nära specialiserade vård i en storregion kan man vara säker på liksom att periferin får betala för stordriften, inte minst de ständiga jättelika underskotten – många miljarder - i Malmö/Lund. Skånes Universitetssjukhus är ett råttbo, både ekonomiskt, psykologiskt och medicinskt. Deras akutmottagningar står på gränsen till sammanbrott, vårdplatssituationen även utanför semestertider är katastrofal, etc. Den politiska övertron på centralisering, subspecialisering och stordrift saknar evidensbaserat vetenskapligt underlag.

Nu gör läkarna i Malmö uppror. 54 professorer beskriver i DM 17/10 Malmöbornas behov av specialiserad lättillgänglig vård och att den absurda centraliseringen av olika medicinska discipliner i Skåne slår sönder helheten i vardagssjukvården. Det är farligt när läkare bara kan sin lilla del av medicinen, än värre när hela sjukhus saknar bred kompetens. Lika lite som den svårt sjuke vet var felet sitter vet läkaren automatiskt om sjukdomen är kirurgisk, neurologisk eller faller i någon annan specialitet. Professorerna varnar för sammanslagning av öronsjukvården. Patienter med andningshinder behöver dygnet-runt-kompetens i Malmö. Det är för långt att åka två mil till Lund.

Vad ska man då säga om framtiden i Kronoberg som i en sydsvensk region kommer mista mycket av sin specialiserade vård och ha 10-30 mil till olika regioncentra? Redan idag bör riskerna med subspecialiseringen vägas in som ett tungt argument i landstingets nu aktuella strukturplan för länssjukvården, inte minst för kirurgin. Avlöva inte Ljungby lasarett kompetens i en falsk tro på centraliseringens värde. Koncentrationen kan vara direkt skadlig ur patientsäkerhetssynpunkt och tillika leda till att Ljungby som akutsjukhus läggs ner. Så kommer definitivt ske om det blir en sydsvensk storregion. Men en sådan är ännu inte slutligt bestämd och ännu kan ett politiskt ansvar utkrävas, till exempel i valet 2014!

Det går att hitta enstaka sjukdomar där en centralisering av behandlingen är av värde men i många fall är då också storregioner för små. Nationella centra behövs och finns redan för flera ovanliga tillstånd. Men för den breda vardagssjukvården är bevisen för stordriftfördelar i sjukvården magra. Jag och andra kritiker har i 5 artiklar på denna sida under senaste åren inbjudit ansvariga politiker i Kronoberg till en diskussion om konsekvenserna av en sydsvensk storregion men ingen vill svara. Uppenbart är man rädd för att inför medborgarna redovisa vad som händer med Växjö och Ljungby lasarett och med vårdcentralerna.

Kronobergare kan dock lätt övertyga sig om att det jag säger är korrekt och tvinga politikerna att bekänna färg. På Sveriges Kommuner och Landstings hemsidafinns en rapport som sammanväger medicinska resultat, ekonomi, tillgänglighet i vården etc. Titta på diagram 21. Vården i Kronoberg är billigare och bättre än i Region Skåne och inte ens storregion Stockholm med all sin privatisering kommer i närheten av små landstings resultatindex och kostnadseffektiva vård. Detta är i faktiska tal. Även om man justerar för ålder, socioekonomiska skillnade (mer osäkra beräkningar) kommer Kronoberg ut med en kostnadseffektiv vård och med bättre resultat än Skåne. Varför ska då kronobergarna tvingas in i en storregion?

Bengt Järhult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons