Annons

Varför är fritidsbanken placerad i Tingsryd när Ryd är mest segregerat?

Jag är innerligt, hjärtligt glad att min kommun satsar på en ungdomscoach och över vilket kap till kvinna som de har anställt till posten. Kanske är jag en avundsjuk Rydbo, men varför placeras det alla dagar i Tingsryd?
Insändare • Publicerad 10 mars 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten saknar en fritidsbank i Ryd.
Insändarskribenten saknar en fritidsbank i Ryd.Foto: Andreas Bendroth

Jag kan inte släppa Segregationsbarometern som jag har blivit varse om. Det är ren fakta att Ryd är den mest segregerade delen av kommunen. Kan Aktivera Tingsryds ungdomscoach komma till Ryds Idrottshall en av de fyra eftermiddagarna?

Barnen i förskolan och skolan i Ryd har lärt sig att barn kommer och går.

Annons

”I dag började en ny i klassen” kommer mitt barn hem och berättar. ”Vad roligt!” svarar jag, för fjärde gången detta läsår. ”Bjud med honom eller henne till laget” uppmanar jag, varav mitt barn svarar ”ja, fast föräldrarna kanske inte kan fixa grejer” och avslutar sen uppgivet ”och jag vet ju inte hur länge de stannar, de är säkert bara här några månader”. Jag blir nedstämd. Det stämmer och mitt barn är redan väl införstådd i mönstret.

Vi får brev hem från skolan att det är bråkigt. Så klart.

Båten gungar och alla ska hitta sin plats. Hoppas alla kan simma tänker jag. För snart kommer våren och sommaren. Jag frågar mitt barn hur de bäst blir kompisar med andra barn, barn som kanske inte alltid heller kan språket. ”Jag tar fram bollen mamma, pekar på målet och sen förstår vi varandra”. Såklart. Min nedstämdhet vänder. Fotbollen. Sporten. Idrotten.

Men hur gör vi nu när den lokala sportklubbens fotbollssektion minskar? När lagen inte får ihop tränare. När tränarna får agera styrelse och det inte längre är hållbart. Innebandyträningar fungerar än så länge, fast vissa kommer med fel håll på klubban mot vad de spelar med och innebandyglasögon saknas. Vi lånar ihop, men det räcker inte alltid.

Skulle det möjligtvis kunna finnas en liten fritidsbank placerad på biblioteket i Ryd? Med fotbollar, klubbor, tennisrack, basketbollar, flytvästar och flytdynor? Det finns flera fina grönytor med till och med fotbollsmål utplacerade. Basketplaner som kan väckas till liv av både vuxna och barn och inte minst vackra badplatser!

Med hopp om en fritidsbank i mindre format och att se ungdomscoachen i Ryd, för vi behöver också dig!

Från en Rydbo

Annons
Annons
Annons
Annons