Annons

Varför bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Jag läste artikeln i Smålandsposten om att det planeras för en ny högstadieskola i Älghult och jag lämnas väl egentligen bara med en fråga – varför?
Insändare • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Älghultsskolan.
Älghultsskolan.Foto: Annika Niquet

Jag är mamma till två barn på sex och nio år. Det dröjer några år tills de börjar högstadiet men tiden går ju, som ni vet, fort. Jag är själv uppvuxen i Lenhovda och gick mina tre år på högstadiet i Älghult. Det var kul och relativt lärorikt men interiören, exteriören och lärarna var redan på den tiden relativt slitna. Jag har själv jobbat som lärare i kommunen under åtta år och vet hur svårt det är att rekrytera bra och behöriga lärare till skolorna, särskilt till de delar som ligger längre ifrån en större tätort eller stad. Jag vet också att man i den delen av kommunen haft tjänster ute utan en enda sökande. Så varför bygga ny högstadieskola i Älghult?

2020 beställde kommunen en extern skolutredning för att se över skolstrukturen i kommunen. De externa utredarna presenterade två olika förslag för högstadieskolorna och inget av dem var att bygga en ny i Älghult. Så varför bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Annons

Elevunderlaget i den delen av kommunen är, till antalet, det lägsta. Så varför bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Högstadieeleverna har under flera år bussats till Alstermo för slöjd- och idrottslektioner eftersom det inte funnits lokaler för ändamålet i Älghult. Täcker budgeten även byggnationen av en ny idrottshall eller varför annars bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Läste i artikeln att beslutet delvis grundats på att många företagare valt att satsa i den delen av kommunen och jag antar att det då skulle göra att fler väljer att stanna kvar/flytta till Älghult, Alstermo med omnejd. Finns det tydliga tecken på att så är fallet eller varför annars bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Vi som bor i Lenhovda har relativt nära, och bra förbindelser, in till Växjö och kan nog säkra våra barns framtida skolgång där, om vi skulle vilja, men då sjunker elevantalet på högstadieskolan i Älghult ytterligare. Så varför bygga en ny högstadieskola i Älghult?

Kanske är det bäst för kommunen att ha en högstadieskola i Åseda och en i Älghult men då vill jag ha tydligare och bättre argument för det. Helst med barnens och utbildningens bästa i fokus. Tacksam för svar, Margareta Schlee och Niklas Jonsson!

Mathilda

Annons
Annons
Annons
Annons