Annons

Varje dag hör och ser jag språkfel

Svar på insändaren ”Vart är världen på väg?”.
Replik • Publicerad 10 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidningar och andra medier har ett ansvar att behandla det svenska språket på ett korrekt sätt.
Tidningar och andra medier har ett ansvar att behandla det svenska språket på ett korrekt sätt.Foto: Helena Landstedt/TT

Äntligen någon mer som reagerar på hur svenska språket hanteras i medierna. Varje dag hör och ser jag fullt av språkfel. ”Vart” i stället för ”var” är så vanligt, så det är inte många som reagerar, när ordet används fel. ”Vart” används när det är riktning och ”var” när det är befintlighet. Hur svårt kan det vara?

Tyvärr är det inte bara de här orden som används fel. Numera är det inte många som kan skilja på ”de” och ”dem”. Vad sägs om ”ett gäng minusgrader” eller ”ett gäng skivor”, som jag hör nästan dagligen. Ordet ”gäng” används bara tillsammans med människor.

Annons

Sen hör jag också väldigt ofta, att två uttryck slås ihop. ”Komma till bukt med” låter i mina öron inte klokt. Det heter antingen ”komma till rätta med” eller ”få bukt med”. ”Ta självmord” är en blandning av uttrycken ”ta livet av sig” eller ”begå självmord”.

Jag skulle kunna räkna upp mer, men det får räcka för den här gången. Ni som jobbar med tidningar, radio och tv har säkert en journalistutbildning och där måste det väl ändå ingå hur viktigt det är att behandla svenska språket på ett korrekt sätt. När ett fel upprepas många gånger, uppfattas det till slut som rätt. Ni journalister måste föregå med gott exempel.

Britt-Marie Jonsson

Annons
Annons
Annons
Annons